Twintig alleenstaande en verstoten vrouwen in India krijgen ieder een eigen huis. Dat betekent zoveel meer dan een veilige woonplek: het zorgt voor meer aanzien en kans op werk.

Stel je eens voor: je bent een jonge vrouw en je bent getrouwd. Jullie hebben geen eigen huis en wonen in bij de ouders van je man. Dan komt hij plotseling te overlijden. Je leven verandert totaal. Ondanks al je verdriet jagen je schoonouders je het huis uit, want ze willen geen extra mond om te voeden als er geen kans op kleinkinderen meer is. Zonder baan en zonder eigen geld is het enige wat je dan nog kan doen: terug naar het huis van je eigen ouders…

Project in het kort

Eenmaal terug thuis blijkt dat je eigen schoonzussen je niet in ‘hun’ nieuwe huis willen hebben. Een extra slaapkamer is er niet. En zo eindigen regelmatig vrouwen in India – geheel buiten hun eigen schuld om – op straat.

Mannen krijgen bezit, vrouwen niet

In het dorp Jalihal, op het afgelegen platte land in de deelstaat Maharashtra in India is het vinden van een eigen huis voor arme en alleenstaande vrouwen onmogelijk. Families geven bezittingen door aan zonen, niet aan dochters. Vrouwen zonder man wonen noodgedwongen in kleine hutjes langs de weg. Ze worden gemeden, alleen maar omdat ze hun man zijn kwijtgeraakt of zijn gevlucht voor huiselijk geweld.

Dankzij dit project van de Yerala Projects Society krijgen twintig alleenstaande vrouwen ieder een eigen huis! Nu wonen ze nog in een hutje gemaakt van palmtakken. Straks krijgen ze een stenen huis met een acte van eigendom. En dat betekent veiligheid: geen angst meer voor brand, inbraak of verkrachting. Ze kunnen koken op een eigen gasstel, krijgen elektriciteit via een zonnepaneel en een
eigen toilet.

Meer aanzien en kans op werk

Wat een vooruitgang zal dat zijn voor deze twintig vrouwen. Met een eigen huis krijgen ze een stukje waardigheid terug. In het dorp zullen ze in aanzien stijgen en hun positie op de arbeidsmarkt wordt een stuk sterker.

Help mee traditionele patronen in India te doorbreken en deze alleenstaande vrouwen dezelfde rechten te geven als mannen. Een eigen huis is het begin van een nieuw leven!