Twintig alleenstaande en verstoten vrouwen in India hebben dankzij jouw steun ieder een eigen huis gekregen. Dat betekent zoveel meer dan een veilige woonplek: het zorgt voor meer aanzien en kans op werk. 

Stel je eens voor: je bent een jonge vrouw en je bent getrouwd. Jullie hebben geen eigen huis en wonen in bij de ouders van je man. Dan komt hij plotseling te overlijden. Je leven verandert totaal. Ondanks al je verdriet jagen je schoonouders je het huis uit, want ze willen geen extra mond om te voeden als er geen kans op kleinkinderen meer is. Zonder baan en zonder eigen geld is het enige wat je dan nog kan doen: terug naar het huis van je eigen ouders, maar ook daar ben je niet welkom… 

Want daar blijkt dat je eigen schoonzussen je niet in ‘hun’ nieuwe huis willen hebben. Een extra slaapkamer is er niet. En zo eindigen regelmatig vrouwen in India – geheel buiten hun eigen schuld om – op straat. 

Mannen krijgen bezit, vrouwen niet

In het dorp Jalihal, op het afgelegen platte land in de deelstaat Maharashtra in India is het vinden van een eigen huis voor arme en alleenstaande vrouwen onmogelijk. Families geven bezittingen door aan zonen, niet aan dochters. Vrouwen zonder man wonen noodgedwongen in kleine hutjes langs de weg. Ze worden gemeden, alleen maar omdat ze hun man zijn kwijtgeraakt of zijn gevlucht voor huiselijk geweld. 

Twintig nieuwe huizen

Dankzij dit project van de Yerala Projects Society kregen twintig alleenstaande vrouwen ieder een eigen huis! Eerst woonden ze nog in een hutje gemaakt van palmtakken. Nu hebben ze een stenen huis met een acte van eigendom. En dat betekent veiligheid: geen angst meer voor brand, inbraak of verkrachting. Ze kunnen koken op een eigen gasstel, krijgen elektriciteit via een zonnepaneel en hebben een eigen toilet. 

Meer aanzien en kans op werk

Wat een vooruitgang is dat zijn voor deze twintig vrouwen. Met een eigen huis hebben ze een stukje waardigheid terug. In het dorp stegen ze in aanzien en hun positie op de arbeidsmarkt werd een stuk sterker. 

Dank voor jouw hulp om traditionele patronen in India te doorbreken en deze alleenstaande vrouwen dezelfde rechten te geven als mannen. Een eigen huis is het begin van een nieuw leven! 

Project in het kort