In het dorp Anguelz in Marokko gebeurt iets moois: de bewoners herontdekken oude Berber tradities om erosie tegen te gaan. Zo werken ze aan een duurzaam herstel van het ecosysteem. De jongeren in het dorp lopen voorop en zitten vol enthousiasme.

De berghellingen rond Anguelz in het Atlasgebergte zijn dor en droog. In de winter vriest het hier, in de zomer is het er wekenlang boven de veertig graden. Door de klimaatverandering worden de berghellingen steeds droger. En als het dan eens regent, komt het met bakken uit de lucht. Gevolg: de grond spoelt weg. De afgelopen jaren waren er meerdere keren ernstige overstromingen en aardverschuivingen met veel schade.

Jongeren komen in actie

De jongeren in dit gebied trekken weg. Want wie wil er nou wonen in een gebied waar nauwelijks werk is en waar een leven als boer steeds moeilijker wordt? Opvallend is dat juist een andere groep jongeren opkomt voor hun gebied. Ze hebben een stichting opgericht en helpen hun buren bij het herstel van de huizen en het aanleggen van geulen om overstromingen te voorkomen.

Ze krijgen daarbij hulp van Marokkaanse Nederlanders. Stichting Perma Atlas helpt de jongeren bij het herstel van de natuur. Ze leren technieken die de oudere mensen in het dorp nog wel kennen van vroeger, maar die de jongeren zelf nooit geleerd hebben. Ze leggen dammen aan van steen, graven kanalen voor de afvoer van regenwater en planten bomen, beschermd door een kleine wal. Er is een paar jaar geleden al geoefend met deze methode en die is zo succesvol, dat met dit project er een vervolg aan is gegeven door 200 vierkante kilometer natuur te herstellen.

Vrouwen kregen trainingen

Met jouw steun hebben vooral vrouwen uit het dorp les gekregen in landbouwtechnieken en hebben ze geleerd om zelf te ondernemen. De vrouwen bewerken de berghellingen en maken deze weer vruchtbaar. Nog veel belangrijker: de lokale bevolking ziet hierdoor weer toekomst in hun eigen dorp. Vrouwen krijgen zelfvertrouwen en jongeren werken samen met oudere generaties, waardoor het hele dorp tot ontwikkeling komt.

Dit project is een zaak van een lange adem. Maar de eerste resultaten zijn veelbelovend!

Project in het kort