Laat het hooggebergte in Marokko weer bloeien

In het dorp Anguelz in Marokko gebeurt iets moois: de bewoners herontdekken oude Berber tradities om erosie tegen te gaan. Zo werken ze aan een duurzaam herstel van het ecosysteem. De jongeren in het dorp lopen voorop en zitten vol enthousiasme.

Project in het kort

  • Marokko
  • Hiermee help je 2291 mensen
  • Geen honger
  • Klimaatactie
  • Totaal kosten van dit project € 146.889,00
  • Uitzending van dit project 17/11/2019 11:55 NPO2
  • Project nr. 2019.0181
De berghellingen rond Anguelz in het Atlasgebergte zijn dor en droog. In de winter vriest het hier, in de zomer is het er wekenlang boven de veertig graden. Door de klimaatverandering worden de berghellingen steeds droger. En als het dan eens regent, komt het met bakken uit de lucht. Gevolg: de grond spoelt weg. De afgelopen jaren waren er meerdere keren ernstige overstromingen en aardverschuivingen met veel schade.

Jongeren komen in actie

De jongeren in dit gebied trekken weg. Want wie wil er nou wonen in een gebied waar nauwelijks werk is en waar een leven als boer steeds moeilijker wordt? Opvallend is dat juist een andere groep jongeren opkomt voor hun gebied. Ze hebben een stichting opgericht en helpen hun buren bij het herstel van de huizen en het aanleggen van geulen om overstromingen te voorkomen.

6 mannen rusten uit na zware arbeid in het Atlasgebergte, Marokko. Ze krijgen daarbij hulp van Marokkaanse Nederlanders. De stichting Perma Atlas helpt de jongeren bij het herstel van de natuur. Ze leren technieken die de oudere mensen in het dorp nog wel kennen van vroeger, maar die de jongeren zelf nooit geleerd hebben. Ze leggen dammen aan van steen, graven kanalen voor de afvoer van regenwater en planten bomen, beschermd door een kleine wal. Er is een paar jaar geleden al geoefend met deze methode en die is zo succesvol, dat het plan nu is om 200 vierkante kilometer natuur te herstellen.

De vrouwen in Marokko krijgen trainingen

Om dit project tot een succes te maken, worden de vrouwen uit het dorp er actief bij betrokken. Zij hebben eigen moestuinen, maar worden vaak nog achtergesteld. Ze krijgen in een eigen gebouw les in nieuwe landbouwtechnieken en leren ook hoe ze zelf kunnen ondernemen.

Met deze aanpak worden de berghellingen weer vruchtbaar. Nog veel belangrijker: de lokale bevolking ziet weer toekomst in hun eigen dorp. Vrouwen krijgen zelfvertrouwen en jongeren werken samen met oudere generaties, waardoor het hele dorp tot ontwikkeling komt.

Enthousiast geworden over dit project? Steun deze dorpelingen in hun strijd tegen klimaatverandering en laat het hooggebergte weer bloeien!

Steun dit project

Home