In het oosten van India zien boeren kansen om hun oogst te verbeteren. Daar is wel een investering in de watervoorziening voor nodig.

Honderd boerenfamilies in Ponkodihi en omgeving zien dagelijks de gevolgen van klimaatverandering. Ieder jaar valt er minder regen en tussen november en juni is het er kurkdroog.

Droogte zorgt voor kleinere oogst

Door deze toenemende droogte wordt hun oogst ook ieder jaar kleiner. De meeste boeren verbouwen alleen nog maar rijst. Ze zijn gestopt met het verbouwen van

 fruit en groente, omdat dat onder de huidige omstandigheden haast niet meer mogelijk is.

Boeren ploeteren door

Er zijn in het gebied rivieren en diep onder de grond is genoeg water. Dus de oplossing ligt voor het grijpen. Maar om het water naar de oppervlakte te krijgen en naar de landbouwgronden te verplaatsen, zijn leidingen en een pomp nodig. Dat is veel te duur voor deze boeren om zelf te regelen. Dus blijven ze in armoede doorploeteren, gedoemd tot eenvoudige landbouw met een zeer klein inkomen.

Niks daarvan vinden de zusters van Sant Joseph Sevika Sanstha. De zusters hebben een eigen hulporganisatie opgezet om de arme bevolking in hun omgeving te helpen. Ze worden daarbij gesteund door Stichting Sociaal Centrum Kerkpad uit Nederland.

Irrigatiesysteem is de oplossing

Hun plan is om een irrigatiesysteem te bouwen, met een pomp die grondwater omhooghaalt. Het systeem gaat werken op zonne-energie, zodat de boeren straks geen kosten kwijt zijn aan energie.

 

De boeren zelf zijn erg enthousiast. Ze hebben al plannen gemaakt om bessen en groentes te telen en een fruitboomgaard op te zetten. Ook zijn ze bereid om zelf te investeren in het irrigatiesysteem.

Een laatste zetje is nodig

De zusters hebben in eigen omgeving al duizenden euro’s ingezameld. Maar het is nog niet genoeg om alle werkzaamheden uit te voeren. Wil jij daarom helpen om dit project tot een succes te maken? Samen kunnen wij deze 100 boerenfamilies een betere toekomst geven!

Project in het kort