Een inkomen verdienen door je levensverhaal te vertellen via je borduursels. En je kinderen die ondertussen kunnen leren, terwijl jij werkt. Klinkt dat te mooi om waar te zijn? Voor 460 vrouwen met een handicap is die droom uitgekomen. Het heeft hun leven compleet veranderd.

“Doordat ik de kans heb gekregen om te leren borduren verdien ik nu mijn eigen geld. Ondanks mijn handicap, voel ik me veiliger in de gemeenschap. Dat betekent veel voor mij. Ik kan nu eten kopen voor mijn kinderen en draag bij aan de maatschappij”, vertelt Mary.

Project in het kort

Leren borduren, pottenbakken, batikken, naaien of sieraden maken

Mary is één van de vrouwen die deelnam aan het project van Penduka Development Trust Namibia, met steun van Stichting Penduka Multicultureel en Wilde Ganzen. Een groep van 460 vrouwen met een fysieke of sociale handicap of hiv/aids heeft leren borduren, pottenbakken, batikken, naaien of sieraden maken. Deze vrouwen zijn erg kwetsbaar. Voorheen voelden ze eenzaam, geen onderdeel van de gemeenschap. Nu zijn ze zich bewust geworden van hun vaardigheden en talenten en ervaren dat ze er mogen zijn. Dat is ook de vertaling van Penduka: word wakker, word bewust van jezelf, je mag er zijn.

Levensverhaal

Door te borduren op tafel- en bedlinnen, kleding en accessoires geven de vrouwen producten een oorspronkelijk karakter en houden ze hun culturele tradities springlevend. Maar dat niet alleen. Het is ook een manier om zich te uiten, om hun verhaal te vertellen. Dingen die ze niet durfden te vertellen. Mary: “Het was als therapie.”

Spelenderwijs sterker worden

Omdat deze vrouwen er qua opvoeding alleen voor staan, nemen ze hun kinderen altijd mee naar het project. Maar al die kleintjes tussen de naaimachines, snoeren en glas (waar sieraden mee worden gemaakt), dat ging niet goed. Ze spraken de behoefte uit aan een plek waar hun kinderen op een veilige manier zouden kunnen spelen en leren, terwijl zij aan het werk waren. Nu is er een speeltuin en survivalbaan! Beide opgezet in samenwerking met de lokale gemeenschap. De kinderen kunnen nu niet alleen veilig klauteren en schommelen, maar leren ook samenwerken en angsten overwinnen. Zo kunnen ze zich op een gezonde manier ontwikkelen, ontplooien en zijn ze veilig, terwijl hun moeders werken.

Wilde Ganzen maakte dit project mogelijk dankzij de inspanningen van stichting Penduka Multicultureel en Penduka Development Trust Namibia. Jij als donateur droeg daar ook aan bij, dank!