In Malawi is een internetgebouw neergezet, zodat de lokale bevolking eindelijk toegang heeft tot internet en een computer.

In 2008 vertrokken Fabiënne Kozel en haar man Hans Zwiggelaar naar Malawi. In het dorp Kande, direct aan het Malawimeer, hebben ze op een prachtige locatie de Mbamba Beach Private Lodge gebouwd. Toeristen kunnen hier in alle luxe overnachten.

Investeren in lokale projecten

Daar moet de buurt ook van kunnen profiteren, is de gedachte van de twee Nederlanders. Daarom investeren ze in lokale projecten, zodat de leefomstandigheden van dorpsgenoten verbeterd kunnen worden. Zo krijgen jongeren van de middelbare school ondersteuning, is de lokale timmerwerkplaats opgeknapt en delen ze mobiele telefoons en voedselpakketten uit.

Corona gooide roet in eten

Alle activiteiten worden gefinancierd uit de winst van het hotel. Helaas blijven door de coronapandemie de inkomsten al een lange tijd uit. Daarom sprong de Nederlandse stichting Ondersteuning Positieve Acties nu samen met Wilde Ganzen bij.

Behoefte aan internet

Steeds meer jongeren in de buurt vertrekken naar buurlanden, omdat er in de eigen regio nauwelijks werk te vinden is en omdat het onderwijs niet goed genoeg is. Daarom is er een plan bedacht om een internetgebouw in het dorp te bouwen. Een plek waar jongeren ICT-trainingen krijgen en gebruik kunnen maken van het internet. De behoefte aan zo’n faciliteit is ontzettend groot.

Meer kennis en werk

Met vallen en opstaan is dit project gelukt. Door grote overstromingen begonnen de werkzaamheden later. En door de hoge inflatie in Malawi stegen de prijzen van grondstoffen enorm. Met name de prijzen van cement rezen de pan uit. Om op kosten te besparen zijn er geen spouwmuren met cement geplaatst, maar dubbelstenen muren. Al het werk moest met de hand gebeuren, want de transformator voor stroom was kapot en kon niet meer gerepareerd worden. Al het personeel van de lokale werkplaats hielp mee om het gebouw te plaatsen. Maar het is gelukt!

Reparatie van mobieltjes

Een dorpscomité is eigenaar van het pand. Er staan 10 computers, zodat mensen uit het dorp hier terecht kunnen voor les en toegang hebben tot alle digitale communicatiemiddelen die wij zo normaal vinden. Hopelijk helpt ze dat om hun kennisniveau te vergroten en om in eigen omgeving werk te vinden! Een mooie bijkomstigheid is dat mensen hier ook terecht kunnen voor reparatie van hun mobieltje.

Mbamba Community Support (CBO) wordt eigenaar van het nieuwe internetgebouw. In het bestuur zitten betrokken dorpsbewoners en de Nederlanders Fabiënne Kozel en Hans Zwiggelaar.

De Stichting Ondersteuning Positieve Acties ondersteunt de ontwikkelingsactiviteiten van Fabiënne Kozel en haar man Hans Zwiggelaar in Malawi.

Project in het kort