Kleine projecten die een groot verschil maken. Dit is zo’n project in Malawi. We willen de bouw van een klein internetgebouw steunen, samen met twee Nederlanders die er al jaren wonen.

In 2008 vertrokken Fabiënne Kozel en haar man Hans Zwiggelaar naar Malawi. In het dorp Kande, direct aan het Malawimeer, hebben ze op een prachtige locatie de Mbamba Beach Private Lodge gebouwd. Toeristen kunnen hier in alle luxe overnachten.

Investeren in lokale projecten

Daar moet de buurt ook van kunnen profiteren, is de gedachte van de twee Nederlanders. Daarom investeren ze in lokale projecten, zodat de leefomstandigheden van dorpsgenoten verbeterd kunnen worden. Zo krijgen jongeren van de middelbare school ondersteuning, is de lokale timmerwerkplaats opgeknapt en delen ze mobiele telefoons en voedselpakketten uit.

Corona gooit roet in eten

Alle activiteiten worden gefinancierd uit de winst van het hotel. Helaas blijven door de coronapandemie de inkomsten al een lange tijd uit. Daarom springt de Nederlandse stichting Ondersteuning Positieve Acties nu samen met Wilde Ganzen bij.

Behoefte aan internet

Steeds meer jongeren in de buurt vertrekken naar buurlanden, omdat er in de eigen regio nauwelijks werk te vinden is en omdat het onderwijs niet goed genoeg is. Het plan is samen met Stichting Ondersteuning Positieve Acties om een internetgebouw in het dorp te bouwen. Dit wordt een plek waar jongeren ICT-trainingen krijgen en gebruik kunnen maken van het internet. De behoefte aan zo’n faciliteit is ontzettend groot.

Meer kennis en werk

Het pand wordt gebouwd door lokale vaklui, zodat die ook geld kunnen verdienen. Een dorpscomité wordt eigenaar van het pand. Dagelijks kunnen straks mensen uit het dorp hier terecht voor les en hebben ze toegang tot alle digitale communicatiemiddelen die wij zo normaal vinden. Hopelijk helpt ze dat om hun kennisniveau te vergroten en om in eigen omgeving werk te vinden!

Wil jij dit project steunen? Maak dan vandaag nog een donatie aan ons over!

Mbamba Community Support (CBO) wordt eigenaar van het nieuwe internetgebouw. In het bestuur zitten betrokken dorpsbewoners en de Nederlanders Fabiënne Kozel en Hans Zwiggelaar.

De Stichting Ondersteuning Positieve Acties ondersteunt de ontwikkelingsactiviteiten van Fabiënne Kozel en haar man Hans Zwiggelaar in Malawi.

Project in het kort