In Cambodja zijn tijdens de dictatuur in de jaren ’70 alle scholen gesloten en boeken verbrand. Leraren, studenten en intellectuelen werden vervolgd en vermoord. De verwoestende gevolgen zijn nu nog steeds voelbaar. Het kost de overheid de grootste moeite om de schoolvoorzieningen te verbeteren. Investeer daarom in modern onderwijs.

Sirivuth Ann
Sirivuth Ann

Dit is Sirivuth Ann. Zijn vader werd tijdens de dictatuur vermoord, zijn broer en zus overleden door extreme honger en zijn moeder zat onschuldig in de gevangenis. Vergeten zal hij de dictatuur nooit, maar hij heeft de daders wel vergeven. Zijn missie is nu om jongeren een goede opleiding te geven.

“Veel ouders in Cambodja zien niet het nut van onderwijs, omdat ze zelf laagopgeleid zijn”, vertelt hij. “De jongeren volgen in hun voetsporen en moeten de rest van hun leven hard werken voor een klein inkomen.”

Hij doorbreekt de cirkel van armoede

Sirivuth heeft een eigen organisatie opgezet om armoede aan te pakken. Op vijf middelbare scholen op het platteland wordt computerles gegeven, leren jongeren sociale vaardigheden en krijgen ze trainingen in het opzetten van een eigen onderneming.

Jongeren zijn enthousiast en raken gemotiveerd

Voor deze jongeren én hun docenten is dit een compleet nieuwe wereld. Voor het eerst hebben ze computers op school. En in plaats van te luisteren en alleen maar over te schrijven wat de leraar zegt, krijgen ze de kans zélf na te denken, in groepjes te werken en vragen te stellen.

Help je mee dit naar meer scholen te brengen?

De eerste leerlingen hebben inmiddels een diploma op zak en zitten op de universiteit. Anderen hebben een goede baan gevonden. Dat gunnen wij meer jongeren! Met jouw steun kan Sirivuth samen met stichting Investment for Life uitbreiden naar vier andere scholen en tevens een loopbaanadviescentrum in de hoofdstad opzetten. Hier worden uitblinkers ondersteund in hun academische carrière en bij het vinden van een mooie baan.

Help je mee om jaarlijks meer dan 1.000 jongeren een betere toekomst te geven? Alvast hartelijk dank voor je bijdrage!

Project in het kort