Copyright,Spreadtrum,2011

In Kenia worden jonge weduwen als bedelaars gezien: zielige vrouwen die afhankelijk zijn van de goedheid van anderen. Een groep vrouwen bewijst het tegendeel: ze zijn ambitieus en willen hun eigen geld verdienen. Steun jij deze doorzetters?

Dichtbij het Victoriameer in Kenia ligt Kendu Bay. In het dorp Oindo wonen vijftig vrouwen die vaak al op jonge leeftijd weduwe zijn geworden.

Dit komt doordat aids nog steeds veel slachtoffers eist. Ook overlijden jonge mannen door alcoholisme, auto-ongelukken en door ziektes die met armoede te maken hebben.  

Afhankelijk van anderen

In deze samenleving verdient de man vaak het inkomen voor hun gezin en voeden de vrouwen thuis de kinderen op. Als de echtgenoot wegvalt, blijven de weduwen alleen achter en die moeten maar zien hoe ze hun kinderen te eten geven. In de maatschappij worden ze meewarig aangekeken. Zonder opleiding, zonder uitkering en zonder kinderopvang worden de weduwen afhankelijk van anderen. 

Handwerk en ezels

Maar niet deze groep vrouwen in Oindo. Samen met de lokale hulporganisatie Shine Alight Widows and Orphans willen ze hun eigen geld verdienen en daarmee hun status in het dorp verhogen. De vrouwen begonnen met het maken van rieten manden, hoeden en touwen. Ook halen ze water op uit het Victoriameer en vervoeren dat met ezels naar landbouwgronden en groentetuinen in de omgeving. Maar dit levert tot nu te weinig op om financieel onafhankelijk van te worden. 

Nieuwe businessmogelijkheden

Samen met stichting Kenia-SALWO willen we de vrouwen een extra duwtje in de rug geven. Het plan is om kippen te gaan houden en groentetuinen op te zetten. Groente, eieren en vlees kunnen ze vervolgens gezamenlijk op de markt verkopen. Met het verdiende geld willen ze voedsel kopen, kleding en medicijnen. Ook willen ze er het onderwijs voor hun kinderen mee betalen. 

Een prachtig initiatief dat jouw steun zeker verdient. Help je mee? Maak dan vandaag nog een donatie aan ons over!  

Project in het kort