Vers van de pers! Vandaag ontvangen twintig jongeren op het Indonesische eiland Lombok een diploma van de overheid. Nu kunnen ze aan de slag bij de grote elektriciteitsfabriek in de buurt. Op hun scooters, met slippers en zonder helm, komen ze langs om het papiertje op te halen.

Het diploma is een mooie afsluiting van de training metaalbewerking die de jongeren hebben gevolgd. De cursus is opgezet door Yayasan Anak Pantai, een lokale organisatie die veel verstand heeft van het helpen van werkloze jongeren. Wilde Ganzen en de Nederlandse stichting Anak Anak hebben dit project financieel ondersteund.

Project in het kort

Groot tekort aan goed personeel

In 2018 vond er een grote aardbeving plaats op Lombok. Driekwart van alle huizen raakte beschadigd of werd zelfs helemaal verwoest. De overheid doet wat het kan om deze huizen te herstellen, maar er is een groot tekort aan goed opgeleid personeel om de werkzaamheden uit te voeren. Vaklieden worden van andere eilanden gehaald, terwijl de werkloosheid onder jongeren op Lombok ontzettend hoog is.

De cursus metaalbewerking kwam dan ook als geroepen voor deze jongeren. Neem Sopian. Hij is 29 jaar, getrouwd en heeft een dochtertje. De afgelopen maanden heeft hij gewerkt in Maleisië, in de bouw, omdat hij in zijn buurt niet aan een baan kon komen. Dankzij deze training kan ook hij aan de slag in de grote elektriciteitsfabriek!

Op tv en in de krant

De diploma-uitreiking is groot nieuws op het eiland. Het positieve nieuwtje wordt opgepikt door de nationale televisie en staat in de lokale krant. De groep jongeren heeft ondertussen al plannen bedacht om samen een bedrijfje te beginnen: kunnen ze mooi de constructies maken die nodig zijn voor de wederopbouw van hun eiland. Een gebouw hebben ze al, nu nog de materialen. En oh ja, een uithangbord ter promotie zou ook handig zijn. Sopian neemt alvast het initiatief om dat bord te maken.

Afgestudeerden staan in een rij voor ontvangst van hun diploma.
De eerste afgestudeerden ontvangen hun diploma.
Een stuk in een lokale krant in Lombok.
De diploma-uitreiking is ook opgepikt door lokale media.