Op hun 18e verjaardag moeten jongeren die in een tehuis in Suriname zitten, op zoek naar een nieuwe plek om te wonen. Vaak komen ze op straat in de problemen terecht. Met dit project willen we dat voorkomen.

In Suriname zitten de meeste opvangplekken overvol. Jongeren die op hun 18e een tehuis moeten verlaten, hebben in de praktijk veel moeite om een andere geschikte plek te vinden waar ze veilig kunnen wonen.

De Surinaamse stichting Double Positive ziet jonge meisjes op deze manier vaak in de prostitutie terecht komen. Slapen doen ze onder hele armoedige omstandigheden ergens op een kamer.

Jongeren weten niet hoe ze zichzelf moeten redden

Het probleem is niet alleen een tekort aan geschikte opvanglocaties. Het probleem is ook dat jongeren die in de problemen zitten, vaak weinig onderwijs hebben gehad en niet goed weten hoe ze zichzelf moeten redden. Persoonlijke hygiëne schiet er vaak bij in, schoonmaken en koken hebben ze niet geleerd en als ze al een opleiding hebben afgerond, hebben ze geen ervaring met solliciteren of het doorzettingsvermogen om wat van een baan te maken.

Dat moet anders. Daarom slaat Wilde Ganzen de handen ineen met Double Positive en de Nederlandse Stichting Encourager. Ons gezamenlijke doel: zorgen dat met name jonge vrouwen in tehuizen zichzelf beter kunnen redden als ze eenmaal 18 jaar.

Trainingen en workshops

Het plan is om ze trainingen te geven, zodat ze op eigen kracht een plekje in de samenleving vinden en goed voor zichzelf kunnen zorgen. Met jouw steun worden deze trainingen en workshops opgezet en kunnen de eerste 30 meisjes tussen de 16 en 18 jaar les krijgen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle kinderen in een tehuis zo’n training krijgen, zodat iedereen beter voorbereid de volgende stap in zijn of haar leven kan zetten. Het Ministerie van Sociale Zaken in Suriname wordt bij dit project betrokken, want ook de overheid heeft een rol in het leveren van goed onderwijs en zorg.

Wil je meehelpen om te jong volwassen een betere start in hun leven te geven in Suriname? Maak vandaag nog een donatie aan ons over.

Project in het kort