In Oeganda is de bouw van een vakschool in volle gang. De muren staan al, maar voor het dak is nog nét een klein beetje meer geld nodig. Help je mee?

In het dorp Rwoho-Kiborobo neemt het aantal vroegtijdige schoolverlaters toe. Dit komt doordat hun ouders vaak geen stabiel inkomen hebben waardoor ze niet mee kunnen betalen aan het onderwijs van hun kinderen of omdat de kinderen nodig zijn om geld te verdienen. De afstand tot de school speelt vaak ook een rol en voor meisjes is het ontbreken van sanitaire voorzieningen en hygiëneproducten een groot probleem. Leerlingen die de basisschool wel afronden volgen vaak geen vervolgopleiding en komen daardoor moeilijk aan een baan. Zo blijft de armoede in de regio bestaan.

Jong zwanger en uitgehuwelijkt

Schooluitval is vooral groot onder meisjes. Meer dan twintig procent van alle uitval wordt veroorzaakt door tienerzwangerschappen. Wanneer ze stoppen met school, worden de meisjes vaak uitgehuwelijkt voor een bruidsprijs. Zo krijgen veel meiden al tussen hun dertiende en vijftiende jaar hun eerste kind…

Belangrijke vaardigheden

De Oegandese hulporganisatie KiYoDel zet zich in voor deze meisjes en is begonnen aan het bouwen van een vakschool. Hier worden jongeren belangrijke vaardigheden geleerd zoals naaien, houtbewerking en metselen. Ook leren ze om te gaan met computers, krijgen ze les in boekhouden en in sociale vaardigheden. Met seksuele voorlichting wordt geprobeerd om schooluitval door zwangerschap te voorkomen. Door deze vaardigheden kunnen de jongeren straks vol zelfvertrouwen en kennis de arbeidsmarkt op en weten ze op te komen voor hun rechten en belangen in de gemeenschap.

Nu nog een dak

Jaarlijks zullen 100-150 jongeren deze trainingen volgen. Dit verandert hun leven en biedt hen een toekomstperspectief! De vakschool is bijna klaar, er is alleen nog geld nodig om de bouw helemaal af te maken. Geef jij een donatie voor het dak? Dan kunnen de jongeren binnenkort al aan de slag!

Project in het kort