Wist je dat kamelenmelk driemaal zoveel vitamine C bevat als koemelk? Met dit project help je het leven van vijftien boerenfamilies te verbeteren, hun kamelen te redden van de hongerdood en de inwoners van de stad Garowe te voorzien van voedzame kamelenmelk.

In Puntland, in het noordoosten van Somalië, leven veel boeren als nomaden. Dagelijks leggen zij met hun families en kamelen vele kilometers af, op zoek naar sprietjes gras en wat druppels water in dit dorre landschap.

Project in het kort

In het droge seizoen is er een groot tekort aan gras en water, waardoor de kamelen onvoldoende voedsel krijgen en uiteindelijk sterven van de honger en dorst. Dat zorgt er voor dat de nomaden hun inkomsten verliezen, want ze leven van de verkoop van kamelenmelk. Sowieso hebben deze boeren het niet gemakkelijk, want ze wonen in een gebied waar de politieke situatie uiterst onzeker is en door de klimaatverandering zijn er steeds vaker lange periodes waarin geen druppel regen valt.

Vijftien families krijgen een vaste plek

Reden genoeg voor stichting Kaalo Nederland om een project op te starten om deze nomaden te helpen. Vijftien families willen hun nomadenbestaan opgeven om zo een beter leven op te kunnen bouwen. Wij gaan ze helpen met het opzetten van een boerderij op een vaste plek, zodat ze zich daar beter kunnen voorbereiden op de droogte en de afzet van melk kunnen verbeteren. Ook zorgt een vaste plek voor minder ruzies tussen families over de rechten van het land.

Melk: een kansrijk businessmodel

Wat gaat er gebeuren? Voor hun nieuwe vaste plek worden twee melktanks en stalen melkbussen aangeschaft. Er gaat meerdere keren per dag een busje rijden tussen hun boerderij en Garowe. In deze hoofdstad van Puntland wordt een winkel met koelkasten ingericht. Vrouwen van de nomadenboeren gaan hier de melk verkopen. Een kansrijk businessmodel, want in de stad is een groot tekort aan verse melk.

De vrouwen krijgen een opleiding en van de opbrengst kunnen de boeren voedsel en water kopen om ook in het droge seizoen hun kamelen te eten te geven. Zo voorkomen we dat het vee sterft.

Als het project een succes wordt, kan het worden uitgebreid met een gekoelde transportbus zodat de melk nog langer goed blijft in het warme klimaat. Ook kunnen dan meer nomaden zich aansluiten.

Wil jij meehelpen het leven van vijftien boerenfamilies in Puntland te verbeteren? Samen zorgen we ervoor dat melk de witte motor wordt voor economische vooruitgang en een goede gezondheid.