Tijdens de coronacrisis kwamen kinderen in Kenia met een lege maag naar de karatelessen. Dat was natuurlijk niet bevorderlijk voor hun prestaties. De sportschool heeft een duurzame oplossing gevonden en wil graag een groentetuin en een kas aanleggen.

Door karate leer je discipline, vertrouwen en leiderschap. Maar ook tolerantie, respect en samenwerking. Sport draagt daarnaast bij aan verzoening en voorkomen van conflicten. En sport is leuk. Je vergeet even de dagelijkse ellende. Waar veel kinderen in Kenia op straat rondhangen en uiteindelijk aan de drugs verslaafd raken of in de criminaliteit terecht komen, geven onderwijs en sport samen een zinvolle invulling van het bestaan en bieden zij kans op een betere toekomst. Voor de maatschappij betekent dat minder overlast, minder criminaliteit en stabielere gezinnen. Bovendien is één succesvol kind (met een opleiding en werk) in staat een hele familie naar een hoger niveau te brengen.

Duurzame oplossing

Daarom is in Thika een Fursa Centre opgericht. In een veilige omgeving kunnen kinderen hier sporten en studeren. Maar dat lukt niet met een lege maag. Tijdens de coronacrisis zagen de medewerkers dat veel kinderen met honger naar de lessen kwamen. In eerste instantie werd voedsel uitgedeeld aan de families, maar nu wil het centrum graag een duurzame oplossing toepassen.

Groentetuin en kas

De wens is om een groentetuin en een tomatenkas te bouwen. Zo kunnen de kinderen te eten krijgen voordat ze aan hun karateles gaan beginnen en kan de rest van de oogst worden verkocht zodat het centrum financieel meer op eigen benen kan staan. Een mooi extra doel is om de kinderen te leren over landbouw.

Met jouw bijdrage krijgen deze kinderen straks een voedzame maaltijd en kunnen ze zich ontwikkelen door sport en onderwijs. Help je mee?

Fursa Centre Kenya is de lokale partner. ‘Fursa’ betekent mogelijkheid in het Swahili. Het centrum wil kinderen een betere toekomst bieden door middel van sport en onderwijs en is in 2018 geopend. Het gebouw staat in Kiganjo, Thika op veertig kilometer afstand van Nairobi.

Stichting Fursa is opgericht (2011) vanuit de Alkmaarse Karatevereniging Funakoshi met als initiatiefnemer Johan Doesburg, daarbij gesteund door andere enthousiaste leden. De stichting wil dat kinderen in Kenia kans krijgen op een betere toekomst door zich te ontwikkelen door middel van sport (karate) en onderwijs.

Project in het kort