Cerebrale parese (CP) is een veelvoorkomende beperking in Malawi. Vaak herkennen zorgverleners de symptomen niet, waardoor kinderen niet de juiste zorg krijgen. Hoog tijd voor goede voorlichting en training.

Cerebrale parese is een meervoudige stoornis die veroorzaakt wordt door een beschadiging van de hersenen. Die beschadiging ontstaat voor of tijdens de geboorte of in het eerste levensjaar. Bij kinderen met CP functioneert een deel van de hersenen niet of anders. Het kan invloed hebben op de manier waarop ze bewegen, communiceren, kijken, eten en leren.

Meest voorkomende beperking in Malawi

In Nederland is er sprake van CP bij 1 op de 400 baby’s. In Malawi ligt dat vele malen hoger. Daarmee is het de meest voorkomende beperking onder kinderen. Infecties en ondervoeding zorgen vaak voor verergering van de problemen.

Soms lastig te herkennen

CP is soms lastig te herkennen. Kinderen kunnen soms redelijk zelfstandig lopen en soms helemaal niet lopen of zitten. De een kan meedoen in de maatschappij, de

ander is volledig afhankelijk van anderen. Doordat veel kinderen geen goede diagnose krijgen of pas op latere leeftijd, krijgen ze ook geen goede behandeling. Dat zorgt ervoor dat kinderen niet op jonge leeftijd hun ontwikkeling kunnen verbeteren.

Bij de Nederlandse Stichting Cerabral Palsy Africa werken mensen die veel verstand hebben van CP. Zij werken samen met Family Medicine Departmen

t in Malawi om kinderen zo veel mogelijk kansen en toegang tot onderwijs te geven.

Training en ondersteuning

Zij hebben dit project opgezet om de kwaliteit van leven van kinderen met CP te verbeteren. De eerste stap is het trainen van zorgpersoneel, zodat ze weten wat CP is en hoe ze het kunnen herkennen. Vervolgens is het plan om met maatwerk goede zorg op te zetten voor kinderen, met gezonde voeding, fysiotherapie en psychosociale ondersteuning. Niet alleen de kinderen hebben hier baat bij, ook de ouders worden nadrukkelijk betrokken en met andere ouders van CP-kinderen in contact gebracht. Zo realiseren ze zich dat ze niet de enige zijn met kinderen met CP. Belangrijk, omdat er veel sprake is van onbegrip in de samenleving.

Met jouw steun kunnen we zo 200 kinderen met CP én hun ouders/verzorgers een betere toekomst geven. Help je mee? Maak dan vandaag nog een donatie aan ons over.

Project in het kort