In het verleden hielp Wilde Ganzen al bij de uitbreiding en renovatie van een kinderopvang in een Palestijns vluchtelingenkamp in Libanon. Dit keer hielpen we mee om het gebouw nog aantrekkelijker te maken voor kinderen.

Bewoners in het vluchtelingenkamp van Mia Mia in Libanon zitten hutjemutje op elkaar. Ruim zeventig jaar geleden vluchtten deze Palestijnen naar Libanon, in de hoop ooit weer terug te kunnen keren naar het gebied waar ze vandaan kwamen.

In al die jaren zijn er meerdere gewapende conflicten in de regio rondom het kamp geweest en door de oorlog in Syrië is het aantal vluchtelingen in Libanon fors toegenomen. Het land kan dit groeiende aantal nauwelijks aan, waardoor er een groot tekort is aan voorzieningen en er maar weinig hulp is voor zieken of mensen met een beperking.

Kinderen zijn de dupe

De vluchtelingen in Mia Mia mogen maar een beperkt aantal beroepen uitoefenen en geen eigen grond bezitten. Ze hebben daardoor weinig kansen om een goede toekomst op te bouwen. En zoals altijd zijn kinderen de dupe. Die hebben in het kamp niet veel bewegingsruimte, ze komen nauwelijks in aanraking met natuur en de overvolle straten zijn gevaarlijk.

Voor deze kinderen heeft Wilde Ganzen in het verleden meegeholpen bij de renovatie en uitbreiding van een kinderopvang. Het is een crèche met peuterspeelzalen waar de kinderen kunnen spelen en creatieve dingen kunnen doen. ’s Avonds wordt het gebouw gebruikt voor vergaderingen en bijeenkomsten. Er was dus al van alles verbeterd, maar er moesten nog enkele werkzaamheden worden uitgevoerd.

Wat we met jouw donatie hebben gedaan

Samen met stichting SPIN en de Palestijnse Vrouwen Unie Libanon is het gelukt om de buitengevel te renoveren. Ook is een schotel geplaatst, zodat de kinderen televisie kunnen kijken en is er speel- en leermateriaal aangeschaft.

Gebouwen in een vluchtelingenkamp zijn meestal naargeestig, simpel gebouwd en zonder franje. Dankzij dit project kunnen 180 kinderen voor even hun zorgen vergeten en in een kindvriendelijke omgeving spelen en leren.

Project in het kort