Kapotte toiletten die ook nog eens smerig zijn. Een keuken die vervallen is en veel te klein. Deze school heeft dringend hulp nodig om de kwaliteit van onderwijs te verbeteren.

Toen Erik en Marie-Louise Vanbergen met hun drie kinderen Oeganda bezochten, kwamen ze onder andere terecht op de Saint Kizito Namagoma basisschool. Ze schrokken van wat ze zagen. Het interieur was in erbarmelijke staat. Er waren geen schoolborden, alleen maar zwarte bordverf op de muren. Deze muren zaten ook nog eens vol gaten zaten. Er zat geen glas in de ramen en het dak lekte, waardoor de klaslokalen vochtig en beschimmeld waren.

Weinig interesse in school

Ze besloten actie te ondernemen en samen met de school werden in 2019 en 2020 twee vleugels gerestaureerd en is er een watersysteem aangelegd. De school telt officieel 503 leerlingen, maar het werkelijke aantal kinderen dat les krijgt is 30 procent lager. Dat komt vooral omdat ouders de jaarlijkse schoolbijdrage van 30 euro niet kunnen betalen. Dit werd versterkt door de coronapandemie. De school was lange tijd dicht en kinderen zijn toen aan de slag gegaan als straatverkoper. Nu ze dagelijks geld verdienen, hebben ze hun interesse in school verloren. Daarnaast hebben ze weinig rolmodellen in hun omgeving. Ouders zien het nut van school niet in en dus blijft elke nieuwe generatie ploeteren met een klein inkomen en wordt economische groei belemmerd.

Mooie verbeteringen

Om het onderwijs verder te verbeteren is het volgende plan om het sanitair en de keuken aan te pakken. De huidige toiletten in de school zijn smerig en in slechte staat. Ook zijn er veel te weinig toiletten voor alle kinderen. De keuken is vervallen en veel te klein.

Met nieuwe toiletten en een keuken kunnen we de hygiĆ«ne op deze school flink verbeteren. Op termijn is het plan in een modern uitgeruste keuken meer veelzijdige voeding aanbieden aan de schoolkinderen, meer en anders dan het dagelijkse bordje maĆÆspap. Dat zal een flinke positieve bijdrage leveren aan de schoolresultaten en daarmee aan de toekomstkansen van de kinderen. Een school met een betere uitstraling en goede faciliteiten krijgt meer aantrekkingskracht. Dat gaat uitnodigend werken voor ouders om de waarde van onderwijs in te zien.

Help je mee om deze vervallen school te verbeteren? Met dit kleine project kunnen we echt een groot verschil maken!

De Saint Kizito School in het dorp Namagoma is een school die wordt beheerd door Masaka Diocese (600 scholen in beheer). De school staat tevens geregistreerd als government-aided school. Dit betekent dat zij een financiƫle bijdrage van de overheid ontvangen voor salarissen, lesboeken en schoolgelden.

VZW Gabriel Kalamuka wil het onderwijs in Oeganda verbeteren. Met financiƫle steun uit Belgiƫ worden schoolgebouwen gerestaureerd en innovatieve lesmaterialen aangeschaft. Daarnaast is er aandacht voor sport en spel, en staat de gezondheid van de leerlingen centraal.

Project in het kort