Met steun van onze donateurs is kinderopvang Irpañani in de stad El Alto in Bolivia opgeknapt. En met een geweldig resultaat! Hierdoor kan Irpañani lokaal geld gaan verdienen en minder afhankelijk worden van buitenlandse hulp. Als het opgeknapte gebouw tenminste tijdens de pandemie verhuurd kan gaan worden…

El Alto is een snelgroeiende stad, maar kampt nog met heel wat problemen. Veel gezinnen hebben niet voldoende geld om ‘waardig te leven’, zoals de regering van Bolivia het noemt. Die doet haar best, maar voor veel ouders is het ontzettend moeilijk om uit de schulden te komen, de huur te betalen en genoeg eten op tafel te zetten.

Zij zullen begeleiden

Julia Callisaya en Victor Huacai groeiden beide op in zo’n arm gezin. Ondanks deze moeilijke start in hun leven, hebben ze toch kunnen studeren. Het echtpaar zette in El Alto een project op om kinderen die in vergelijkbare omstandigheden opgroeien als zij, te helpen. Dit project heet Irpañani, wat ‘We zullen begeleiden’ heet.

Straatkinderen worden hier opgevangen en geholpen met hun huiswerk. Daarnaast krijgen ze ’s middags een gezonde maaltijd (de belangrijkste maaltijd in de Andes). Door te sporten, spelletjes te spelen en heel veel persoonlijke aandacht, bloeien deze kinderen op. Ze doen het beter op school, komen minder snel in aanmerking met criminaliteit en drugs en ze krijgen meer zelfvertrouwen.

Opgeknapt en klaar voor verhuur

Het gebouw van Irpañani moest nodig worden opgeknapt en dat is gelukt! Samen met stichting Op de Hoogte van Bolivia, hebben wij meegeholpen om het gebouw zo op te knappen, dat er optimaal gebruik van kan worden gemaakt. Overdag beleven de kinderen er plezier van en ’s avonds en in het weekend kunnen de zalen verhuurd worden voor bijeenkomsten en feesten.

Het ziet er allemaal prachtig en mooi opgeknapt uit. Naast het gebouw is tevens een watertank en elektriciteit aangelegd. De grootste zorg zijn nu de coronamaatregelen. Vieringen kunnen nog niet plaatsvinden, waardoor het afwachten is wanneer de zaal verhuurd kan worden voor sociale gelegenheden van de gemeenschap.

Irpañani is in ieder geval een stap dichterbij zelfstandigheid. Dat hadden ze niet kunnen doen zonder jullie hulp. Hartelijk dank!

Project in het kort