Hoe verzorg je kippen? Hoe krijg je de lekkerste eieren? Op deze vakschool in Namibië wordt gekakeld in de klas. Met de aanschaf van vijftig kippen worden jongeren opgeleid tot kippenboer.

In Namibië heeft Wilde Ganzen geholpen bij de uitbreiding van het Anistemi College in Usakos. Deze vakschool geeft kinderen uit tehuizen en pleeggezinnen én kinderen met een achterstand of een beperking een vakopleiding. Waar nodig krijgen de jongeren extra begeleiding en hulp bij het vinden van een baan. Zo kunnen ze meedoen in de maatschappij en in hun eigen levensonderhoud voorzien.

Vijftig kippen aangeschaft

Naast opleidingen op het gebied van IT, toerisme en bijvoorbeeld houtbewerking, kan de school vanaf nu ook cursussen geven over veehouderij. Er zijn vijftig kippen aangeschaft plus bijbehoren en lesmateriaal. Zo kunnen de jongeren leren hoe ze kippen moeten houden en fokken en hoe ze het beste met de dieren om kunnen gaan. De eieren gaan naar de koksopleiding, waar de koks in spe er lekkere maaltijden mee maken voor de eigen kantine.

Samen met Steunstichting Onderwijs en Opvoeding Jeugdigen Afrika hebben we dit project succesvol af kunnen ronden. Er zijn airco’s aangeschaft omdat het in Namibië erg warm worden met temperaturen boven de veertig graden.

Het resultaat: de kwaliteit van het onderwijs is omhoog gegaan en voor 2021 heeft de school al twintig procent meer inschrijvingen dan in 2020. De coronacrisis gooit voorlopig nog wel even roet in het eten om alles succesvol op te starten. Hopelijk ziet 2021 er wat dat betreft voor iedereen rooskleuriger uit.

Project in het kort