In het dorp Kigambe in Oeganda waren de klaslokalen oud en verwaarloosd. En overal rook je de toiletten. Nu niet meer! Dankzij cursussen voor de leraren is de kwaliteit van het onderwijs ook verbeterd.

Weet jij hoeveel kinderen er wereldwijd naar school gaan? Het antwoord zal je misschien verrassen: ruim 90% van alle kinderen in de wereld gaat tegenwoordig naar school! Ook in Oeganda kunnen de meeste kinderen naar school. Wel laat de kwaliteit van het onderwijs vaak te wensen over.

Zo hebben sommige lokalen in de Kigamba Basisschool niet eens vloeren en ramen. Ook lekte het dak en waren de toiletten kapot.

Fatsoenlijk les voor 475 kinderen

In samenwerking met de ouders, het schoolbestuur, de lokale organisatie Ndibwami Integrated Rescue Project en de Nederlandse organisatie EducAIDed zijn er vijf nieuwe klaslokalen gebouwd én ingericht met meubilair voor de Kigamba Basisschool. Ook zijn er nieuwe toiletten gebouwd. Eindelijk is de school verlost van de vieze geur uit het verstopte oude toiletgebouw. Jaarlijks kunnen 475 kinderen nu fatsoenlijk les krijgen.

Omgaan met trauma’s

Dat is nog niet alles. Want de kinderen in Oeganda groeien vaak op in een milieu van armoede en ziektes. Ze hebben daardoor te maken met misbruik en geweld. Leraren zijn onvoldoende opgeleid om zelfverzekerd voor de klas te staan, laat staan dat ze getraind zijn in het omgaan met kwetsbare kinderen die mishandeld en getraumatiseerd zijn.

Psychosociale trainingen

Er zijn daarom niet alleen klaslokalen gebouwd, maar ook hebben de leraren trainingen gekregen in psychosociale vaardigheden. Vijftig docenten kregen een opleiding, waarna het de bedoeling is dat deze vijftig mensen weer andere leraren gaan trainen. De gemeente van Kigamba steunt dit project en ook het schoolbestuur en de lokale gemeenschap zet zich met hart en ziel in voor beter onderwijs.

Dit project kostte 31.000 euro. Iedereen die heeft bijdragen: hartelijk dank voor je donatie!

Project in het kort