De Shimabala Hetty Denenschool in Zambia wilde graag uitbreiden met vier klaslokalen, zodat kinderen een hogere schooldiploma kunnen halen. Dat is gelukt.

Op veertig kilometer afstand van de levendige hoofdstad Lusaka ligt Shimabala. Het aantal inwoners van deze gemeente groeit hard. Zo hard dat de scholen de groei niet bij kunnen benen. Jaren geleden was er niet eens een school in deze buurt. Ouders hebben toen zelf een dorpscomité opgezet en met financiële steun van stichting Hetty Denen voor Zambia een school gebouwd.

Hetty Denen was een idealistische Nederlandse aanpakker die samen met haar man in Zambia woonde om vrouwen en kinderen te helpen. Ze overleed in dit land op 27-jarige leeftijd bij een auto-ongeluk. Om haar idealen te verwezenlijken steunt de stichting die in haar naam is opgericht ontwikkelingsprojecten zoals deze.

Met diploma meer kansen

De school in Shimbala was door het snel groeiende aantal leerlingen toe aan uitbreiding. Daarom zijn er met steun van Wilde Ganzen vier extra klaslokalen gebouwd, zodat kinderen uit klas 10 tot en met 12 les kunnen krijgen. Tot nu toe gingen de meeste kinderen van school na klas 9, dan zijn ze ongeveer 15 jaar. Nu de uitbreiding is gelukt, krijgen deze kinderen de mogelijkheid om een volledig hogere schooldiploma te halen.

Met zo’n diploma op zak kunnen ze makkelijker een baan vinden. Dat gunnen we de honderd leerlingen die jaarlijks afstuderen van harte! Want wie voldoende kennis heeft, heeft meer zelfvertrouwen en kan zichzelf beter ontwikkelen. Dat zorgt voor vooruitgang in de hele buurt van Shimabala.

Corona en hoge inflatie

Dit project ging in 2020 van start. Door de uitbraak van corona en alle tegenslagen die dat met zich meebracht, duurde het een jaar langer voordat de bouw echt kon beginnen. Ook waren er problemen om de begroting rond te krijgen door de hoge inflatie in Zambia. Uiteindelijk is het toch allemaal gelukt en heeft de school in Shimbala een mooie stap gezet om een volwaardige middelbare school te worden.

Project in het kort