Bij gebrek aan een onderkomen kregen Nepalese kleuters in het dorp Gotihawa les in de open lucht. Dat was niet te doen, zeker niet als de regen met bakken uit de lucht valt…  

In Nepal, in de buurt van de grens met India ligt het dorp Gotihawa. Anders dan je zou denken, ligt het dorp niet in de hoge bergen van de Himalaya, maar in een laag gelegen gebied. Het is er in de zomer warm en vochtig, zeker als het regenseizoen losbarst. Dan kan het zomaar keihard regenen en moet je rennen om droog te blijven. 

Ouders kwamen in actie

Les krijgen in de open lucht is totaal niet handig. Zeker niet voor kleine kinderen die moeilijk stil kunnen zitten. Daarom kwamen de ouders in actie. Ze wilden graag een kleuterschool bouwen. Helaas gooide de coronapandemie roet in het eten en liep de bouw flinke vertraging op. Maar de gemeenschap heeft doorgezet, met hulp van de Nepalese Social Sunshine Development Organization en Stichting Nepal Sammaan. 

Kleuterschool met toilet én een muur

Bij de basisschool zijn nu twee lokalen gebouwd voor de kleuters. De overheid zorgt voor de betaling van het salaris van de kleuterjuf. Buiten de school is een toilet gebouwd met een watertank en een pomp voor stromend water. Om het plein staat een muur, zodat loslopend vee en opgeschoten jeugd niet het terrein op kan komen. 

Kleuteronderwijs biedt vele voordelen

35 kinderen krijgen er les. En daar zijn de ouders maar wat blij mee. Want alleen zo leren de kinderen spelenderwijs – naast de lokale moedertaal – het Nepalees en wordt voorkomen dat sommige kleuters kinderarbeid moeten doen. Daarnaast blijkt dat wie kleuteronderwijs heeft gevolgd, het beter doet op de basisschool en dat meer meisjes naar school gaan dan wanneer er geen kleuterschool zou zijn. 

Allemaal positieve punten waar we dankzij jou een handje bij geholpen hebben! Zo ontwikkelen deze kinderen zich hopelijk tot zelfbewuste mensen die hun eigen toekomst kunnen bepalen. 

Project in het kort