Bij gebrek aan een onderkomen krijgen Nepalese kleuters in het dorp Gotihawa les in de open lucht. Dat is natuurlijk niet te doen, zeker niet als de regen met bakken uit de lucht valt…

In Nepal, in de buurt van de grens met India ligt het dorp Gotihawa. Anders dan je zou denken ligt het dorp niet in de hoge bergen van de Himalaya, maar in een laag gelegen gebied. Het is er in de zomer warm en vochtig, zeker als het regenseizoen losbarst. Dan kan het zomaar keihard regenen en moet je rennen om droog te blijven.

Ouders komen in actie

Les krijgen in de open lucht is totaal niet handig. Zeker niet voor kleine kinderen die moeilijk stil kunnen zitten. Daarom komen de ouders nu in actie. Ze willen graag een kleuterschool bouwen. Die komt straks naast de al bestaande basisschool. Ze krijgen daarbij hulp van de Nepalese Social Sunshine Development Organization en stichting Nepal Sammaan.

Kleuterschool met toilet Ă©n een muur

De nieuwe kleuterklas krijgt twee lokalen en een eigen, door de overheid betaalde, kleuterjuf. Buiten de school wordt een toilet gebouwd met een watertank  en pomp voor stromend water.  Om het plein komt een muur, zodat loslopend vee en opgeschoten jeugd niet het terrein op kan komen.

Kleuteronderwijs biedt vele voordelen

Als de kleuterschool er straks staat krijgen 35 kinderen er les. En daar zijn de ouders maar wat blij mee. Want alleen zo leren de kinderen spelenderwijs – naast de lokale moedertaal – het Nepalees en wordt voorkomen dat sommige kleuters kinderarbeid moeten doen. Daarnaast blijkt dat wie kleuteronderwijs heeft gevolgd, het beter doet op de basisschool en dat meer meisjes naar school gaan dan wanneer er geen kleuterschool zou zijn.

Allemaal positieve punten waar we graag een handje bij helpen. Want alleen met goed onderwijs ontwikkelen kinderen zich tot zelfbewuste mensen die hun eigen toekomst kunnen bepalen.

Help je mee om de kleuters een dak boven hun hoofd te geven? Elke donatie is welkom!

Project in het kort