Novak Djokovic is op dit moment de beste tennisspeler ter wereld. Hij won tientalen keren de vier meest prestigieuze toernooien. Hij heeft naast zijn tenniscarrière een eigen stichting opgericht, genaamd: Novak Djokovic Foundation. Hiermee steunt hij kinderen uit arme gezinnen in Servië. Zo is er met inzet van zijn stichting een nieuwe kleuterschool ingericht in het dorp Ljokovo, waardoor 100 kinderen nu eindelijk naar school kunnen!

Te weinig kleuteronderwijs in Servië

Naast alle roem en rijkdom is er ook een andere mindere belichte kant van het leven van Djokovic. Hij groeide op tijdens de oorlog in Joegoslavië en had bepaald geen zorgeloze jeugd. Nu is voor hem dan ook de kans om iets terug te doen. Novak Djokovic Foundation richt zich samen met Unicef op vroegtijdige ondersteuning en onderwijs aan jonge kinderen die verwaarloosd worden. Vanuit Nederland wordt de organisatie daarbij financieel ondersteund door de Rotary Club Amsterdam International.

Inmiddels heeft Djokovic 44 kleuterscholen gebouwd, verspreid door heel Servië. Elke school werd na de bouw door de overheid geholpen. Toch is er nog steeds een groot tekort aan kleuteronderwijs. In de oorlog is er zoveel schade aangericht, dat nog lang niet alles is hersteld. Herbouw van scholen blijft achter door andere prioriteiten en nog veel steden en dorpen hebben geen kleuterschool. Slechts de helft van alle kleuters in Servië gaat naar school.

Kleuterschool in Ljokovo

Zo ook in het dorp Ljokovo, waar voorheen nog geen kleuterschool stond. Met de hulp van Wilde Ganzen en Novak Djokovic Foundation hebben nu ongeveer 100 kinderen tussen de 3 en 6 jaar toegang tot kleuteronderwijs in dit dorp. Met de komst van een nieuwe kleuterschool hoeven deze kinderen niet meer op een lange wachtlijst te staan. De kinderen hebben nu de kans om te leren, te spelen met vriendjes en besteden hun vrije tijd in volledig gerenoveerde en uitgeruste klassen.

Project in het kort