De inwoners van het dorp Jimron Nager in Sri Lanka wilden heel graag goed kleuteronderwijs voor hun kinderen. Ze gingen naar de overheid en kregen een stuk land om op te bouwen. Door dit gelukte project staat er nu eindelijk een school voor deze kinderen.

In Sri Lanka vocht de regering samen met de Singalese bevolking tussen 1983 en 2009 tegen de Tamil Tijgers. Deze groep kwam op voor de Tamil bevolking: hindoes die wonen in het noorden en oosten van het land en in Sri Lanka in de minderheid zijn. Veel mensen sloegen op de vlucht en kwamen terecht in vluchtelingenkampen. Daar zaten ze vaak jarenlang.

Kinderen verwaarloosd

Na de oorlog moest de infrastructuur weer worden opgebouwd en werden er nieuwe dorpen gebouwd voor de vluchtelingen. Zo ontstond Jimron Nager, een dorp dat vernoemd is naar een dappere pater die tijdens de oorlog is verdwenen. In de nasleep van dit hele proces zijn de behoeften van kinderen erg verwaarloosd. Generaties die tijdens en na de oorlog opgroeiden hebben nooit veel aandacht gekregen, laat staan dat er goede hulp was en onderwijs.

Deze kinderen zijn nu zelf ouders. Zij wilden hun eigen kinderen een betere start in het leven geven zodat ze net zoveel kansen krijgen als kinderen in de rest van het land. Caritas Valvuthayam Mannar en ROCKIDS Foundation hebben de ouders daarbij geholpen.

Veilige leeromgeving

Het doel was het bouwen van een kleuterschool en een speeltuin in het dorp en dat is hetzelfde jaar nog gelukt! Nu kunnen de kinderen op een veilige plek leren en spelen en kunnen ze hierna makkelijker hun draai vinden op de basisschool. De school heeft een goede sfeer, zonder discriminatie. Daarnaast krijgen de ouders er psychosociale hulp, zodat zij hun trauma’s kunnen verwerken.

Hoe fijn voor de inwoners van Jimron Nager dat dit project zo snel gerealiseerd kon worden. Dit was niet gelukt zonder jullie bijdrage, super!

Caritas Valvuthayam is onderdeel van de maatschappelijke tak van de Katholieke kerk in Sri Lanka. De organisatie is gespecialiseerd in het bieden van psychosociale hulpverlening en het economisch ondersteunen van gezinnen waarin kwetsbare kinderen leven in Noord-West Sri Lanka.

ROCKIDS is in 2016 opgericht in liefdevolle herinnering aan Stijn Meijer. Op 1 juni 1998 overleed Stijn als gevolg van medische fouten tijdens de geboorte. Zijn naam in het Engels vertaald betekent ‘Rock’. Stichting ROCKIDS is opgericht om kwetsbare kinderen en hun gezinnen in ontwikkelingslanden te steunen. Op dit moment zijn ze vooral actief in Noord Sri Lanka, het voormalige oorlogsgebied.

Project in het kort