Voorheen had gezondheidskliniek Kanyanga Mission Health Centre in Zambia maar twee bedden in de kraamkamer. En dat terwijl er jaarlijks 450 vrouwen bevallen. Als er meer dan twee vrouwen tegelijk moesten bevallen, werden er matrassen op de grond gelegd. In samenwerking met stichting Ecucaid is de kwaliteit van de zorg verbeterd en krijgen baby’s een goede start in het leven.

In Kanyanga staat al sinds 1957 een gezondheidscentrum. Het centrum draait goed en er is veel zorg voor moeder en kind. In 2012 is er een opvang ingericht voor zwangere vrouwen, met 42 bedden. De toekomstige moeders komen hier al ruim voor de bevalling, zodat hun gezondheid en dat van hun kind in de gaten kan worden gehouden. Dit zorgt voor minder problemen bij de geboorte en betere zorg daarna.

Bevallen op de grond

Alleen was er nog een probleem: de kleine kraamkamer van het gezondheidscentrum. Daar was plaats voor slechts twee bedden waarop de bevallingen plaatsvonden. Als er meer dan twee vrouwen tegelijk moesten bevallen, werden er matrassen op de grond gelegd. Voor de vrouwen en zeker ook voor de vroedvrouwen waren dit moeilijke omstandigheden. Er was geen sprake van privacy en daarnaast konden keizersneden niet uitgevoerd worden. Als de zwangere vrouwen extra medische hulp nodig hadden, moesten zij naar het ziekenhuis in de stad Lundazi, dertig kilometer verderop. In de regentijd zijn de wegen slecht, wat de rit er niet gemakkelijker op maakt.

Meer ruimte voor de kraamkamer

Daarom de grote wens van het Kanyanga Mission Health Centre om een grotere en beter uitgeruste kraamkamer te bouwen. En dat is samen met de stichting Educaid gelukt! De nieuwe aanbouw biedt ruimte voor meer bedden, meer privacy en betere medische instrumenten. Om het gebouw te voorzien van een goede energievoorziening, zijn er zonnepanelen aangelegd. Ook zorgt de overheid van Zambia voor goed gekwalificeerd personeel om keizersneden en andere gecompliceerde handelingen uit te voeren. Op deze manier kunnen vrouwen op een veilige manier bevallen.

Hoe fijn dat toekomstige moeders nu de ruimte en comfort hebben om te bevallen. Iedereen die heeft meegeholpen dit project tot een succes te maken: ontzettend bedankt!

Project in het kort