De afgelopen jaren heeft Wilde Ganzen zich ingezet voor de bouw van een kraamkliniek in Balungo, Ghana. Omdat het een groot project is, is de bouw in verschillende fasen verdeeld. De aanleg van de kliniek is al ver gevorderd en nu is de derde fase van dit project nu afgerond.

De behoefte aan een kraamkliniek is groot en van levensbelang voor zwangere vrouwen. Zij moesten voor bevallingen grote afstanden afleggen om bij een regionaal ziekenhuis te komen. Bij complicaties werden patiënten nog eens twintig kilometer vervoerd over moeilijk te berijden zandpaden. Daar hebben we wat aan gedaan.

Moeder- en kindsterfte is hoog

De lokale gemeenschap heeft gevraagd om de huidige kliniek uit te breiden met een kraamkliniek. Hartstikke nodig, want in deze regio van Ghana overleden veel te veel vrouwen en baby’s tijdens en na de bevalling.

Bij deze derde fase van dit project hebben we onder andere meegeholpen toiletten te bouwen, watertanks aan te schaffen en zonnepanelen op het dak te leggen. Ook hielpen we mee bij de inrichting van de kliniek met bedden en computers en komt er nog een moestuin bij de kliniek. Met de oogst van tomaten, wortelen en bonen worden maaltijden voor de patiënten bereid. Wat overblijft wordt verkocht en de opbrengst komt ten goede aan de vrijwilligers in de kraamkliniek. Zij kunnen met dat geld bijvoorbeeld hun zorgverzekering betalen.

Goede gezondheidszorg

Samen met stichting Awinbono hebben we met deze kraamkliniek de gezondheidszorg voor vrouwen en kinderen flink verbeterd. Met goede zorg kunnen we het aantal complicaties bij bevallingen terugdringen. Naast de geplande activiteiten is er ook een overkapping gebouwd waar patiënten in de schaduw kunnen wachten, beschermd tegen de hitte. Op het dak van deze overkapping zijn zonnepanelen gebouwd. Het was niet altijd even makkelijk door de enorme prijsstijgingen in de regio, maar toch is het gelukt. Bedankt voor je hulp!

Project in het kort