In maart 2017 won Passion for People de Gouden Gans verkiezing van Wilde Ganzen. We zijn nu een jaar verder en in die tijd is er veel gebeurd. Er is een kraamkliniek met 4 verloskamers gebouwd in Malawi en met het gewonnen bedrag wordt de kliniek ingericht.

Feestelijke opening van kraamkliniek

Het is 1 december 2017. Vandaag is het zover: de kraamkliniek gaat open. Van heinde en ver komen mensen aangelopen of gereden. Opvallend veel chiefs (dorpsoudsten) komen naar deze bijzondere dag om met eigen ogen te zien wat hun lokale vakmannen hebben gebouwd voor hun gemeenschap. “Ik heb nog nooit zo’n mooi gebouw gezien!”, verzucht een van de chiefs hardop. De vormgeving en de kleurstelling van de nieuwe kraamkliniek vindt hij zelfs mooier dan die van de prachtige supermarkt in de stad (op drie uur rijden).

Project in het kort

Trots op hun kindje

De chiefs zien met eigen ogen hoe modern en goed de faciliteiten zijn. Het gebouw is zelfvoorzienend met eigen warmwateraanvoer en maakt gebruik van zonne-energie. Bijzonder is het familievriendelijke concept. De kliniek is zo ingericht dat ook mannen bij de bevalling betrokken kunnen zijn, hetgeen niet gebruikelijk is in Malawi. De Nederlands/Malawiaanse Stichting Bouwen heeft het hele bouwtraject begeleid. Hierbij zijn lokale vakmensen en arbeiders ingezet. De kliniek is daardoor echt een project van de lokale gemeenschap en ze zijn dan ook heel erg trots op hun ‘kindje’.

€10.000 voor inrichting verloskamers

“Met het prijzengeld van de Gouden Gans zijn we nu de verloskliniek aan het inrichten”, zegt Han Knol, voorzitter van de stichting. “Iedere kamer krijgt een zuurstofvoorziening, voor de baby als deze in nood is. En we schaffen apparatuur aan om de harttoontjes van de baby in de baarmoeder en weeën bij de moeder te registreren. Ook onderzoeklampen zijn nodig voor aan de plafonds en willen we de kille ruimte familievriendelijk maken door deze verder aan te kleden. De verloskamers staan al zolang op het verlanglijstje van het Trinity Hospital. Met hulp van Wilde Ganzen kunnen we echt het verschil maken tussen leven en dood.”