In een drukbezocht ziekenhuis in Haïti kwam niet alle dagen water uit de kraan. Dankzij een waterreservoir en waterleidingen is dit probleem opgelost.

Passe Catabois is een arm gebied in het noordwesten van Haïti. Jaren na de verwoestende aardbeving van 2010 ontbreekt het nog steeds aan goede gezondheidszorg, waardoor de meeste mensen op zichzelf zijn aangewezen.

Klein ziekenhuis, groot verschil

In het gebied staat een klein ziekenhuis, waar twee dokters werken. Dagelijks worden hier meer dan veertig patiënten geholpen, vinden er bevallingen plaats en worden kleine operaties uitgevoerd. Dit betekent een enorm verschil voor de mensen uit de buurt.

Er was alleen een groot tekort aan drinkwater. In Haïti hebben ze geen nationaal waterleidingsysteem, waardoor iedereen zelf moet zorgen voor een oplossing. Er is een waterleiding vanuit een in de buurt gelegen bron naar het ziekenhuis, maar in droge periodes komt daar nauwelijks water uit. Door de grote bevolkingstoename en de enorme waterbehoefte is er door de jaren heen door verschillende mensen een aansluiting gemaakt op deze leiding. Hierdoor kwam er steeds minder water bij het ziekenhuis aan en daalde de waterdruk aanzienlijk. Er waren zelfs momenten dat er helemaal geen water uit de kraan kwam. Het ziekenhuis beschikte niet over een adequate wateropslag waardoor in groot gevaar kwam.

Waterreservoir

Om te zorgen dat het ziekenhuis het hele jaar door voldoende water ter beschikking heeft, hebben we samen met stichting Hulp Haïti Driel een waterreservoir aangelegd. Het regenwater van de daken en het water van de bron wordt opgevangen en naar een reservoir geleid. Dankzij zonnepanelen wordt het water omhoog gepompt, zodat het daarna met redelijke druk uit de kranen kan stromen.

Met dit project kan het ziekenhuis elke dag zo’n 40 tot 60 patiënten helpen en hoeven er geen afspraken meer te worden afgezegd vanwege een tekort aan schoon water. Met jouw steun is dit belangrijke project gelukt in een land waar zowat aan alles een tekort is. Dank!

Project in het kort