Daar staat ie dan: een gloednieuw laboratorium in de jungle van Papoea-Nieuw-Guinea. In een paar maanden tijd gebouwd, dankzij de steun van donateurs van Wilde Ganzen.

In het najaar van 2017 heeft Wilde Ganzen een oproep gedaan om bij te dragen aan de bouw van het lab en aan de bouw van toiletten en douches. In korte tijd was de gevraagde 24.000 euro binnen en is de bouw begonnen. Daarna ging het snel: begin 2018 is het laboratorium geopend!

“Het Kapuna ziekenhuis waar wij werken ligt middenin de jungle”, vertelt tropenarts Elize Mulder. “Er is geen weg naartoe. Mensen peddelen soms drie dagen in hun boomstam-kano over de rivier om hier te komen, want dit is de enige faciliteit in de wijde omtrek.”

Project in het kort

Sinds drie jaar in Papoea-Nieuw-Guinea

Elize (30 jaar) en haar man Wijnand (32 jaar) wonen en werken sinds drie jaar in Papoea-Nieuw-Guinea, in de Gulf provincie. Een gebied waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan. Veel mensen wonen in hutten van bosmateriaal en bezitten niet meer dan wat kookgerei en een slaapmatje. Mensen drinken noodgedwongen het ziekmakende rivierwater en veel kinderen zijn ondervoed door het eenzijdige voedsel.

“Maar het grootste probleem hier is tuberculose”, zegt Elize. “Een besmettelijke infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. Die zorgt voor ontstekingen in het lichaam, vaak in de longen. Tbc moet je snel behandelen, maar helaas zien we patiënten vaak pas als ze sterk vermagerd zijn en hun familieleden al hebben besmet.”

Door laboratorium in Papoea-Nieuw-Guinea zijn snelle diagnoses nu mogelijk

Het is letterlijk van levensbelang dat Elize en haar team snel en goed een diagnose kunnen stellen. In het nieuwe lab kan dat. Er is allerlei apparatuur aangeschaft, variërend van een hemocue tot bloeddruk- en thermometers. Het personeel wordt nu geleerd hoe ze er mee om moeten gaan. Ook de sanitaire voorzieningen zijn gebouwd. En met succes: vrouwen en kinderen maken er gebruik van en zijn erg blij met deze veilige, schone oplossing, die ook nog eens veel meer privacy biedt.

Aan alle donateurs: hartelijk dank voor je bijdrage!

Papoea-Nieuw-Guinea laboratorium

Papoea-Nieuw-Guinea

Papoea-Nieuw-Guinea laboratorium