Door LED-lampen en waterfilters leven de inwoners van in het Indiase dorp Bababhai een stuk gezonder. Stel je voor: in het donker koken, eten, jezelf wassen en naar de wc. En heel vaak aan de diarree. Dat was de situatie voor duizenden mensen in het afgelegen Chandoli, West-India.

Maar sinds april 2015 is dat voorbij, want dankzij het project van Rob Tompot van de Rotary Den Helder/Julianadorp dat wij steunden hebben de 7.500 bewoners nu LED-lampen en waterfilters.

Project in het kort

LED-lampen hebben het leven van de mensen veranderd

“Voorheen was er altijd wel iemand ziek in ons gezin, vertelt bewoner Bababhai. “Maar sinds we een waterfilter hebben niet meer. We zijn gezonder en het scheelt ons veel geld voor medicijnen. Ook hebben de LED-lampen ons leven veranderd. Voorheen hadden we erg last van de luchtvervuiling vanwege de kerosine – die bovendien erg duur was – en er was altijd brandgevaar.”

Ook voor werkgelegenheid door LED-lampen

De LED-systemen worden gemaakt in een kleine fabriek in Sangli, ook opgezet door Rob Tompot. De systemen worden gedoneerd aan de bewoners van het Chandoli-gebied. De medewerkers zijn hiv/aids besmet en hebben daardoor geen kansen op de arbeidsmarkt. Rob: “We slaan twee vliegen in één klap: de fabriek biedt hen een inkomen en draagt tegelijkertijd bij aan betere leefomstandigheden in Chandoli. Onze Indiase partner Yerala Projects Society zorgt dat de systemen en de filters (die ergens anders worden geproduceerd) bij de meest arme mensen terechtkomen.”

Betere toekomst

Bewoner Bababhai: “Toen Yerala Projects Society het eerste systeem kwam installeren, was het feest in Chandoli. Het startsein voor een betere toekomst!”