Een jeugdcentrum in een dorp vlak bij de hoofdstad van Oeganda wil leesvaardigheid van jonge kinderen uit arme gezinnen verbeteren en meiden meer zelfvertrouwen geven.

Het onderwijs in de armste dorpen rond Kampala, Oeganda, is écht beroerd te noemen. Er is nauwelijks lesmateriaal, klassen zijn overvol en er is geen meubilair om geconcentreerd te kunnen werken. Leerlingen leren niet zelf te lezen, maar dreunen op wat de leerkracht hen voorleest.

De coronacrisis zorgt daarnaast voor nog meer problemen. Verzorgers weten niet hoe zij voor eten op tafel kunnen zorgen en scholen zijn gesloten. Vooral meiden hebben nu extra bescherming nodig. Mede door de Oegandese cultuur is het lastig voor meiden zich niet te laten verleiden en zich niet om te laten kopen in ruil voor bijvoorbeeld seksuele handelingen.

De Oegandese organisatie Masanafu Child And Family Support heeft een duidelijke visie hoe ze het probleem van kwetsbare meiden en analfabetisme op basisscholen in de omliggende dorpen kan aanpakken.

Leesclubs, competities en meiden in hun kracht zetten

Het plan is om leesvaardigheid van 2500 vroegschoolse kinderen op scholen in en rond het dorp Masanafu te bevorderen. Leerlingen gaan deelnemen aan inventieve leesclubjes en er komen competities die de kinderen op een speelse manier uit zullen dagen. Daarvoor gaat eerst de bestaande bibliotheek en het jeugdcentrum gerenoveerd worden. Daarna zullen er voldoende boeken en meubels worden aangeschaft. Leerkrachten worden gestimuleerd om verbeteringen aan te brengen en de lessen leuker te maken.

Vanuit Nederland helpt stichting Bona Baana mee om dit project rond te krijgen. Zij heeft al twintig jaar een vriendschappelijke band met deze inspirerende projectpartner. En wij helpen ze daar graag bij, want met dit project steunen we kinderen uit gezinnen die zelf de geringe kosten voor onderwijs niet kunnen betalen en worden meiden geleerd beter voor zichzelf op te komen.

Geef jonge kinderen plezier in lezen en meiden meer zelfvertrouwen. Met jouw donatie zorgen we er samen voor dat zij in de toekomst onafhankelijke denkers worden en dat ze zich kunnen verweren tegen de verleidingen van een snel veranderende samenleving.

Project in het kort