In een afgelegen bergachtig gebied in India zaten verschillende dorpen elke avond in het donker. In juni 2021 zamelden we daarom geld in om solarlampen uit te delen aan families die geen elektriciteit hadden. Maar toen gebeurde er iets heel moois…

In verschillende dorpen in de staat Odisha konden ruim 2.600 mensen elkaar alleen maar zien als ze kaarsen brandden en houtvuurtjes stookten. Bijna niemand kwam ooit in deze dorpen. Er lopen alleen onverharde wegen naartoe en elektriciteit was niet aangelegd. Dat zorgde voor meerdere problemen, waaronder leerachterstanden bij kinderen. ’s Avonds huiswerk maken was niet mogelijk.

Nauwelijks vooruitgang

Wie een klein beetje geld had, kon dit probleem zelf oplossen met een solarlamp en een zonnepaneel. Maar de meeste gezinnen zijn te arm om dit te kunnen betalen. Ze hebben een lage sociale positie en zijn afhankelijk van het kleine beetje dat hun groentetuin en vee opbrengt. Ze worstelen en komen nauwelijks vooruit in het leven.

Zusters trekken zich hun lot aan

De zusters van Sant Joseph Sevika Sanstha trokken zich het lot van deze mensen aan. Ze hebben een stichting opgericht en doen wat ze kunnen. Ze werken daarbij nauw samen met Stichting Sociaal Centrum Kerkpad Nederland, die voor de financiering zorgt van verschillende ontwikkelingsprojecten en de zusters ondersteunen.

Solarlampen brengen licht

De zusters hebben vorig jaar een project opgezet om solarlampen uit te delen aan 650 gezinnen en zonnepanelen voor 15 huishoudens. Deze lamp wordt overdag opgeladen door de zon zodat er ’s avonds langer licht is in de hut. De eerste resultaten waren verbluffend. Kinderen besteedden per dag twee uur extra aan studeren, lezen en huiswerk maken. Hun cijfers op school gingen daardoor flink omhoog!

Fijne verrassing

Maar toen gebeurde er nog iets mooiers: de overheid besloot eindelijk elektriciteit aan te leggen! Alle dorpen kregen licht, waardoor het originele plan met de vele solarlampen niet meer nodig was. Dat was nog eens een fijne verrassing. Maar wat te doen met het ingezamelde geld? Dat heeft een hele goede bestemming gekregen.

Irrigatie op zonne-energie

De zusters hebben hun plan aangepast. In plaats van 650 lampen, zijn er 300 lampen uitgedeeld aan studenten en arme gezinnen. Het overige bedrag is uitgegeven aan vier irrigatiesystemen die op zonne-energie werken. Dit is een ideale oplossing voor de akkers van de dorpsbewoners. Vaak is het door stroomuitval lastig om op tijd te irrigeren. Met dit nieuwe systeem kunnen de armste boeren in het gebied hun oogst vergroten, zodat ze meer geld kunnen verdienen.

Met dit project kwam letterlijk licht in de duisternis. Mede dankzij de zusters en de overheid!

Project in het kort