Stel je eens voor dat je geen elektriciteit hebt. Als het ’s avonds donker wordt, is er alleen maar de verlichting van een kaars of een houtvuurtje. Voor deze dorpen in India is dat nog de dagelijkse realiteit. En het zorgt voor meerdere problemen, waaronder leerachterstanden bij kinderen.

In de staat Odisha, het oosten van India, liggen in het bergachtig Ponkodihi-gebied verschillende afgelegen dorpen. Er lopen slechte niet geasfalteerde wegen in dit gebied en er is nog steeds geen elektriciteit aangelegd. De ruim 2.600 mensen (650 gezinnen) zitten ’s avonds in het donker, met vaak niet meer dan enkele kaarsen.

Nauwelijks vooruitgang

Wie een klein beetje geld heeft, kan dit probleem zelf oplossen met een solarlamp en een zonnepaneel. Maar de meeste gezinnen zijn te arm om dit te kunnen betalen. Ze hebben een lage sociale positie en zijn afhankelijk van het kleine beetje dat hun groentetuin en vee opbrengt. Ze worstelen en komen nauwelijks vooruit in het leven.

Zusters trekken zich hun lot aan

De zusters van Sant Joseph Sevika Sanstha trekken zich het lot van deze mensen aan. Ze hebben een stichting opgericht en doen wat ze kunnen. Ze werken daarbij nauw samen met Stichting Sociaal Centrum Kerkpad Nederland, die voor de financiering zorgt van verschillende ontwikkelingsprojecten en de zusters ondersteunen.

Verbluffende resultaten

De zusters hebben begin vorig jaar solarlampen uitgedeeld aan vijftien gezinnen. Tien gezinnen betaalden zelf de helft van de lamp, vijf andere gezinnen konden dat niet en kregen de lamp. Deze lamp wordt overdag opgeladen door de zon zodat er ’s avonds langer licht is in de hut. De eerste resultaten waren verbluffend. Kinderen besteedden per dag twee uur extra aan studeren, lezen en huiswerk maken. Hun cijfers op school gingen daardoor flink omhoog!

Meer solarlampen meer gelukkige gezinnen

Veel meer gezinnen zouden graag zo’n solarlamp willen hebben, sommigen dromen zelfs van een zonnepaneel. De zusters zijn nu druk bezig dit project uit te breiden, zodat 650 gezinnen een lamp kunnen krijgen en de eerste vijftien huishoudens zelfs met een zonnepaneel. Het hebben van een zonnepaneel geeft de familie nog meer mogelijkheden om ’s avonds en ’s ochtends vroeg te werken of simpelweg ’s nachts veilig naar het toilet (meestal buiten) te gaan.  Ongeveer de helft van de gezinnen hoeft voor de lamp nu niet zelf te betalen. Andere families betalen de helft van de lamp met behulp van gespaard geld. Dit spaarsysteem is door de zusters opgezet.

Licht voor de hele gemeenschap

Licht in de duisternis. Het is voor ons zo vanzelfsprekend, voor deze mensen is het een grote wens. Als je ziet hoe het deze mensen helpt om vooruit te komen in het leven, dan wens je toch iedereen zo’n lamp toe? Met jouw hulp kunnen de zusters verder aan de slag en stap voor stap dit project uitbreiden totdat de hele gemeenschap licht heeft!

Project in het kort