21 dove, jonge vrouwen hebben in de zomer van 2014 een vakopleiding afgerond om muskietennetten te kunnen maken als bescherming tegen malaria. Deze zijn erg belangrijk want er komt veel malaria voor in Nouakchott en omgeving, waar de opleiding wordt gegeven. Dit project slaat twee vliegen in één klap: deze kwetsbare vrouwen kunnen hun eigen inkomen verdienen en de bewoners zijn minder ziek.

“Door het volgen van een alfabetiseringscursus kunnen deze 21 vrouwen nu lezen, schrijven en rekenen en beheersen zij gebarentaal”, vertelt Silent Work Nederland, die dit project deed samen met de lokale organisatie Silent Work West-Africa. “Daarnaast hebben ze nu de juiste kennis en vaardigheden om zelfstandig muskietennetten te fabriceren.”

Project in het kort

Betere gezondheid, minder malaria

Ook de omgeving profiteert mee: circa 880 mensen die in armoede leven hebben al muskietennetten afgenomen. Omdat het hier gaat om een zogenaamde sociale onderneming, kunnen deze mensen de netten afnemen tegen een zeer lage, voor hen toegankelijke prijs.

Van zelfvertrouwen naar zelfstandigheid

“Zowel de verworven taal- als de vakvaardigheden vergroten het zelfvertrouwen van de dove vrouwen”, aldus Silent Work. “Hun weerbaarheid is vergroot, ze hebben geleerd om duidelijk hun mening en behoeften te uiten en zijn daardoor veel zelfstandiger geworden. Ze hebben een betere positie op de arbeidsmarkt gekregen. En het mooie is dat deze opleiding ieder jaar weer nieuwe plekken biedt voor andere vrouwen!”

Jonge vrouwen uit Mauritanië met klamboes ter bescherming malaria

Jonge vrouw uit Mauritanië naait een klamboe tegen malaria