Elke dag opnieuw werken voornamelijk vrouwen in een markthal die op instorten staat. Eigenlijk is het niet meer verantwoord, maar wat moet je als het de enige plek is waar je wat geld kunt verdienen? Help mee een nieuwe markthal te bouwen!

Nergens zijn de tegenstellingen tussen arm en rijk beter zichtbaar dan in de stad Brufut in Gambia. Grote toeristische resorts en luxueuze villa’s steken schril af tegen de kleine huizen van de minderbedeelden. De rijken genieten van hun leven, maar kijken nauwelijks om naar de armen.

Afhankelijk van vis en groente

Deze laatste groep werkt hard, met name in de visindustrie en van de opbrengst van hun kleine moestuin en de verkoop van vlees en brood. De verkoop van al dit voedsel gebeurt traditioneel op een overdekte markt. Dit is het hart van de stad, waar mensen elkaar dagelijks ontmoeten.

Slecht onderhoud

Dit bruisende handelscentrum is eigenlijk een bouwval. Het dak staat op instorten en de houten en betonnen tafels maken het erg onhygiënisch om hier eten te kopen en te verkopen. Het dak lekt en de ruimte is niet groot genoeg om iedereen een eerlijke kans te geven hun waar aan te bieden. De eigenaar van de markt is in feite de gemeente, die strijkt de pacht op, maar kijkt verder niet om naar onderhoud of goede hygiëne.

De vrouwen hebben maar een wens

Het zijn voornamelijk vrouwen die in de markthal werken en zij hebben maar een wens: een nieuwe en grotere markthal. Een plek waar ze veilig, droog en hygiënisch hun spullen kunnen verkopen. En een plek waar ze niet meer zo afhankelijk zijn van de gemeente.

Een nieuwe markt

Met steun van de Gambiaanse stichting Casa-Gambia en zusterorganisatie Casa-Gambia Nederland komt de wens van de vrouwen in vervulling. Er zal in fases gebouwd worden, met als eerste een nieuwe fruit- en vismarkt, daarna de kleinere winkels en tenslotte de aanleg van belangrijke faciliteiten als water en toiletten.

Een nieuw opgezet marktcomité gaat straks de financiën beheren en sparen voor onderhoud van de markt. Zo hebben de vrouwen zelf invloed op de plek waar ze werken.

Betere hygiëne

Help je mee om 360 vrouwen een plek te geven waar ze niet bang hoeven te zijn dat elk moment het dak instort en waar ze de kans op verspreiding van ziektes ook zoveel mogelijk kunnen voorkomen? Daarmee komt dit project ook ten goede van de duizenden inwoners van Brufut die dagelijks naar de markt komen voor hun boodschappen.

Project in het kort