In Mauritanië steunt Wilde Ganzen niet zo heel veel projecten. Maar dit is wel een hele mooie: dankzij de aanleg van een waterleiding groeit en bloeit de groentetuin van een groep vrouwen weer als vanouds. Hun zorgen om de droogte is voorbij.

Heb je het goed geregeld, blijkt alles toch weer anders te lopen dan verwacht. Dat overkwam een groep vrouwen in Dabbé, Mauritanië. Zij onderhouden met z’n allen een grote moestuin waar ze geld mee verdienen en hun gezinnen van eten. Vanwege de droogte mochten ze gebruik maken van de watertoren in hun dorp om de tuin te besproeien. Dat werkte perfect, de oogst was beter dan ooit tevoren.

Een vrouw met de oogst uit haar groententuin op haar hoofd in Mauritanie.
Een prachtige oogst!

Mislukte oogsten door hitte en droogte

Dit veranderde toen er meer financiën beschikbaar kwamen om ook andere dorpen aan te sluiten op de watertoren. De vrouwen mochten het water niet meer gebruiken en gingen verder met een dieselpomp die water uit de rivier pompte. Dat ging twee jaar goed. Toen ontstonden leveringsproblemen van diesel en werd het te duur. Door hitte en droogte mislukte vervolgens de oogsten.

Altijd water dankzij waterleiding en pomp

En dat was een grote tegenslag voor de hele gemeenschap, want zo ontstond er een groot gebrek aan gezonde voeding. Veel kinderen raakten ondervoed. Met dit project zijn we de vrouwen te hulp geschoten. Samen met stichting Silent Work is een waterleiding aangelegd van de rivier naar de groentetuin, het water stroomt dankzij een pomp die werkt op zonne-energie. Ook kwam er een nieuwe watertoren en kregen mensen uit het dorp training in gebruik en onderhoud van de pomp.

Verdubbeling van aantal vrouwen

Een vrouw aan het werk op haar akker in Mauritanie.
Bedankt voor je steun!

Voorheen werkten 45 vrouwen in deze groentetuin. Dankzij dit project konden ze uitbreiden en kregen nog eens 45 vrouwen een eigen stukje grond. Ze hebben zich verenigd in een bestuur en onderling is er een enorme solidariteit: wie ziek is hoeft niet te betalen voor water en de tuin wordt onderhouden door de buurvrouw. De oogst wordt verkocht op de lokale markt en met de winst kunnen de vrouwen hun pomp onderhouden, een gezonde maaltijd op tafel zetten en zelfs de gezondheidskosten en het schoolgeld van hun kinderen betalen. Zo krijgen ze langzamerhand meer invloed en inspraak in een gemeenschap die door mannen geregeerd wordt.

Met dit project hebben we samen de vrouwen en kinderen van dorpen rondom Dabbé een mooi duwtje in de rug gegeven. Dankzij hun oogst kunnen duizenden mensen op de markt goedkoop en gezond voedsel kopen. Een prachtig resultaat, toch?

Project in het kort