Een groep vrouwen in Mauritanië wordt zelfstandiger dankzij hun moestuin. De droogte dreigt roet in het eten te gooien. Gelukkig is er hulp onderweg!

Heb je het goed geregeld, blijkt alles toch weer anders te lopen dan verwacht. Dat overkwam een groep vrouwen in Dabbé, Mauritanië. Zij onderhouden met z’n allen een grote moestuin waar ze geld mee verdienen en hun gezinnen van eten. Vanwege de droogte mochten ze gebruik maken van de watertoren in hun dorp om de tuin te besproeien. Dat werkte perfect, de oogst was beter dan ooit tevoren.

Project in het kort

Dit veranderde toen er meer financiën beschikbaar kwamen om ook andere dorpen aan te sluiten op de watertoren. De vrouwen mochten het water niet meer gebruiken en gingen verder met een dieselpomp die water uit de rivier pompte. Dat ging twee jaar goed. Toen ontstonden leveringsproblemen van diesel en werd het te duur. Door hitte en droogte mislukt de oogsten.

Veel kinderen zijn ondervoed

En dat is een grote tegenslag voor de hele gemeenschap, want nu is er een groot gebrek aan gezonde voeding. Veel kinderen zijn ondervoed. Met dit project gaan we de vrouwen helpen. Samen met stichting Silent Work willen we een waterpomp aanleggen die werkt op zonne-energie. Ook komt er een nieuwe watertoren en krijgen mensen uit het dorp training in gebruik en onderhoud van de pomp.

Enorme solidariteit

45 vrouwen werken al in de moestuin. De bedoeling is dit uit te breiden naar 90. De vrouwen hebben zich verenigd in een bestuur en onderling is er een enorme solidariteit: wie ziek is hoeft niet te betalen voor water en de tuin wordt onderhouden door de buurvrouw. De oogst wordt verkocht op de lokale markt en met de winst kunnen de vrouwen een gezonde maaltijd op tafel zetten en zelfs de gezondheidskosten en het schoolgeld van hun kinderen betalen. Zo krijgen ze langzamerhand meer invloed en inspraak in een gemeenschap die door mannen geregeerd wordt.

Met dit project help je de vrouwen en kinderen van dorpen rondom Dabbé. Dankzij hun oogst kunnen duizenden mensen op de markt goedkoop en gezond voedsel kopen. Een prachtig resultaat, toch?