Door de jarenlange oorlog is er in Syrië een tekort aan zowat alles. De gezondheidszorg is erbarmelijk en kinderen groeien op in een wereld zonder goed onderwijs. Met steun van onze donateurs hebben we de bouw van een gezondheidscentrum mogelijk gemaakt. 

De oorlog in Syrië laat diepe sporen na. Mensen zijn voor alle basisvoorzieningen volledig afhankelijk van hulp. Voeding, water, elektriciteit, gezondheidszorg, onderwijs, psychische hulp: aan alles is gebrek. Velen zijn door het geweld dierbaren verloren en zelf getraumatiseerd of gehandicapt geraakt.

Bouw van gezondheidscentrum

De Syrische organisatie New Start heeft de inwoners van het dorp Swaiha een hart onder de riem gestoken met een nieuw gezondheidscentrum, waar kinderen tegelijkertijd terecht kunnen voor onderwijs en om lekker te spelen.

Het dorp Swaiha is moeilijk bereikbaar. De wegen om er te komen zijn slecht. Een dokterspost was er niet, waardoor het al was voorgekomen dat zwangere vrouwen onderweg naar een ziekenhuis verderop, langs de kant van de weg moesten bevallen. Chronisch zieken en mensen met een beperking kregen niet de zorg die ze nodig hebben.

Voor kinderen was het helemaal saai in Swaiha. De speeltuin was de woestijn. Ze konden nergens terecht om te praten over de oorlog en ze kregen niet genoeg gezond eten. Dat is nu verbeterd. Het project is succesvol gerealiseerd. Wel koste het enige moeite en tijd om een arts te vinden die in het centrum wilde komen werken. Maar ook dat is gelukt.

In 2019 heeft Wilde Ganzen al eens geholpen een gezondheidscentrum te bouwen in de nabijgelegen stad Al Bab. Dit centrum is een succes en werd tijdens de corona-uitbraak tevens ingezet als corona-hulppost. Het nieuwe gezondheidscentrum in Swaiha is een dependance, samen delen ze de enige ambulance in de regio.

Opvangplek voor kinderen en moeders

In het centrum is een opvangplek voor kinderen en hun moeders. Hier krijgen de kinderen aanvullend onderwijs en de moeders lees- en schrijfles. Beiden kunnen er terecht voor sociale hulp en zo nodig extra voedsel.

10.000 mensen in Swaiha en omliggende dorpjes profiteren van dit mooie initiatief. Bedankt voor je bijdrage!

Project in het kort