Door de jarenlange oorlog is er in Syrië een tekort aan zowat alles. De gezondheidszorg is erbarmelijk en kinderen groeien op in een wereld zonder goed onderwijs. Samen kunnen we ze een klein beetje hoop en plezier in het leven teruggeven.

De oorlog laat diepe sporen na. Mensen in Syrië zijn voor alle basisvoorzieningen volledig afhankelijk van hulp. Voeding, water, elektriciteit, gezondheidszorg, onderwijs, psychische hulp: aan alles is gebrek. Velen zijn door het geweld dierbaren verloren en zelf getraumatiseerd of gehandicapt geraakt.

Bouw van gezondheidscentrum

De Syrische organisatie New Start wil de inwoners van het dorp Swaiha een hart onder de riem steken met een gezondheidscentrum, waar kinderen tegelijkertijd terecht kunnen voor onderwijs en om lekker te spelen.

Doktersposten zijn er niet

Swaiha is moeilijk bereikbaar. De wegen om er te komen zijn slecht. Een dokterspost is er niet, daardoor is het al voorgekomen dat zwangere vrouwen onderweg naar een ziekenhuis verderop, langs de kant van de weg moesten bevallen. Chronisch zieken en mensen met een beperking krijgen niet de zorg die ze nodig hebben.

Voor kinderen is het helemaal saai in Swaiha. De speeltuin is de woestijn. Ze kunnen nergens terecht om te praten over de oorlog en ze krijgen niet genoeg gezond eten.

Succesvol centrum verderop

In 2019 heeft Wilde Ganzen al eens geholpen een gezondheidscentrum te bouwen in de nabijgelegen stad Al Bab. Dit centrum is een succes en werd vorig jaar tevens ingezet als corona-hulppost. Het nieuwe gezondheidscentrum in Swaiha wordt een dependance, waarbij de ambulance in Al Bab straks wordt gedeeld.

Opvangplek voor kinderen en moeders

In het centrum komt een opvangplek voor kinderen en hun moeders. Hier krijgen de kinderen aanvullend onderwijs en de moeders lees- en schrijfles. Beiden kunnen er terecht voor sociale hulp en zo nodig extra voedsel.

10.000 mensen in Swaiha en omliggende dorpjes profiteren straks van dit mooie initiatief. Draag jij een steentje bij? Alvast hartelijk dank!

Project in het kort