Meisjes uit arme gezinnen in India gaan vaak niet naar school. Alle aandacht gaat naar de zonen, want die kunnen werk vinden en zorgen voor inkomen. Meisjes worden uitgehuwelijkt, soms al op 13 of 14-jarige leeftijd. Maar niet als het aan Steven Vidyaakar ligt.

Steven is sociaal werker in een voorstad van Chennai. Hij komt op voor meisjes die kinderarbeid moeten doen of die het slachtoffer zijn van geweld of seksueel misbruik. “Onderwijs is voor deze meiden de enige kans om uit de armoede te komen. Onze organisatie Udavum Karangal zoekt ze op in de sloppenwijken en probeert ze naar de basisschool te krijgen.” Duizenden kinderen hebben zo al onderwijs gekregen. Helaas zag Steven wel een volgend probleem: “De meeste meisjes mogen niet doorleren. Ouders kunnen het schoolgeld niet betalen of vinden vervolgonderwijs niet belangrijk.”

Onafhankelijk, sterker en meer aanzien

Om te voorkomen dat deze meisjes alsnog jong trouwen of slecht betaald werk moeten doen, richtte Steven het Jeevan Community College op. “Hier leren ze niet alleen een vak, we leren ze ook Engels, ze krijgen computerles en leren hoe je met mensen om moet gaan.” En met succes: al meer dan 800 meiden zijn inmiddels afgestudeerd en de meesten hebben gelijk een goede baan gevonden als verpleegkundige of bijvoorbeeld kledingontwerper. “Met een eigen inkomen zijn ze onafhankelijk, voelen ze zich sterker en hebben ze meer aanzien. En nog belangrijker: deze vrouwen verbeteren  vervolgens het leven van hun gezin. Zo profiteert uiteindelijk de hele gemeenschap.”

Nieuw schoolgebouw nodig

Een goede opleiding en een diploma waarmee je gelijk een mooie baan kan vinden: dat willen graag meer meisjes! Daarom wil Steven zijn school uitbreiden. Het oude schoolgebouw is te klein en vervallen. Met jouw steun kan er een nieuwe school gebouwd worden waar straks jaarlijks 400 meiden (en ook een paar jongens) klaargestoomd worden voor een toekomst waarin ze zelf hun dromen waar kunnen maken. Help je mee?

Project in het kort