Uit Oeganda kwam het verzoek van de Sint Cecilia School in Villa Maria om te helpen bij de uitbreiding. Deze populaire school wordt bezocht door meer dan 700 meisjes, waardoor klassen overvol zaten.

We hebben goed nieuws te melden: dit project is helemaal uitgevoerd! Er is een nieuw blok neergezet met drie klaslokalen, die ook allemaal ingericht zijn. Er staan nieuwe schoolbanken, er zijn kasten voor de spullen, er is een krijtbord en de leraar heeft een eigen bureau. Om buiten te kunnen spelen zijn er nieuwe speeltoestellen gekocht.

Een volle klas in Oeganda
De nieuwe klaslokalen. Een hele verbetering!

Dit is allemaal mede mogelijk gemaakt dankzij de inzet van de Nederlandse stichting Kiwanuka. Niet voor het eerst hebben ze deze school geholpen. Zo zijn er al eerder gebouwen opgeknapt, zijn er watertanks gebouwd, toiletten aangelegd en liggen er zonnepanelen op het dak. Ook krijgen alle kinderen tussen de middag een warme maaltijd.

Bron van inspiratie

Het resultaat van al dit werk is dat er heel goed onderwijs wordt gegeven op deze school. Kiwanuka zorgt er voor dat de meest talentvolle meisjes een goede vervolgopleiding kunnen doen. Inmiddels zijn daardoor 78 meisjes doorgestroomd naar het middelbaar en hoger onderwijs. 23 meisjes hebben werk gevonden als verpleegkundige, vroedvrouw of lerares. Dat is een prachtig resultaat voor kinderen die uit arme gezinnen komen en tot nu toe weinig mogelijkheden hadden om een beter bestaan op te bouwen dan hun ouders. Meisjes uit het Kiwanuka-programma hebben een groep opgericht: Daughters of Kiwanuka. Zij zijn een bron van inspiratie voor alle kinderen op school: wie doorzettingsvermogen heeft, kan het ver schoppen!

De school wordt dan ook steeds populairder. Klassen zaten propvol. De overheid van Oeganda heeft al meer leerkrachten naar de Sint Cecilia School gestuurd. Maar ja, twee meesters die in één klaslokaal lesgeven, dat was niet handig. Vandaar dat het bestuur graag wilde uitbreiden met de drie extra lokalen. Een mooi gelukt project en dat binnen een jaar tijd!

Project in het kort