Een middelbare school, speciaal voor meisjes. Dat is het doel van dit project in Malawi.

In Malawi is een groot tekort aan middelbare scholen. De overheid heeft lang niet genoeg geld om overal scholen te bouwen. In de stad Mponela zien ze de gevolgen. Het zijn vooral meisjes die geen toegang hebben tot hoger onderwijs. Ook hebben ze vaak geen vrouwelijke rolmodellen die hen aanmoedigen om door te leren.

Het gevolg: sommige meiden kunnen niet lezen en schrijven en veel meisjes trouwen vroeg en krijgen jong kinderen. Om toch voor hun gezin te kunnen zorgen belanden vrouwen in de prostitutie, wat vervolgens weer een grote bron van verspreiding van hiv is.

Steun uit India

Opmerkelijk genoeg komt er nu steun vanuit India. In Kerala wonen de zusters van de Congregation of Mother of Carmel. Zij trekken zich het lot van vrouwen en kinderen aan die in armoede leven. De zusters willen met steun van het bisdom in Malawi een middelbare school bouwen in Mponela, speciaal voor meisjes. Er komen vier klaslokalen, er worden toiletten gebouwd, er komt stromend water en op het dak worden zonnepanelen geplaatst.

Het is een duur project voor Malawi, dus de bouw wordt over vier jaar gespreid. Als het straks klaar is, zal het officieel door de overheid worden erkend, waardoor de salarissen van de docenten door de overheid betaald worden.

Meer zelfvertrouwen

400 meiden kunnen straks na de basisschool doorstromen naar hoger onderwijs. Vele gezinnen in de omgeving van de stad zullen hiervan profiteren, want uiteindelijk is het streven om deze meiden aan een goede baan te helpen waardoor ze meer zelfvertrouwen krijgen en beter voor hun toekomstige kinderen kunnen zorgen. Draag je een steentje bij?

Project in het kort