Een groep boeren in Kenia is erg succesvol bezig: de melkproductie stijgt en daarmee ook hun inkomen. Maar ze kunnen de melk niet lang bewaren. Een koelinstallatie en nieuwe melkkannen zijn de oplossing. 

Drie jaar geleden namen 180 kwetsbare vrouwen en 75 jongeren deel aan een project voor voedselproductie. Ze leerden hoe ze goede boeren konden worden. Het werd een succesvol project en de nieuwe boeren slaagden erin hun koeien goed te voeren, waardoor de melkproductie flink is toegenomen. 

Eenzijdig voedsel 

Een mooi resultaat. Want deze mensen wonen in een afgelegen gebied, op een uur rijden van Kisumu. De aidsepidemie heeft hier flink huisgehouden. Veel kinderen zijn wees en moeders weduwe. Families hebben de grootste moeite om voor elkaar te zorgen. De meeste gezinnen hebben een klein stukje land, waar ze mais, zoete aardappelen, cassave en bonen op verbouwen. Dat wordt vermalen tot een basisvoedsel dat elke dag wordt gegeten. Melk is een belangrijk onderdeel van hun dieet, maar is maar beperkt op voorraad. 

Deze organisatie komt voor ze op

De Abikom Youth Foundation komt voor deze groep op. Met hun eigen centrum zijn ze een opvangplek voor meisjes die niet meer thuis kunnen wonen. Daarnaast verzorgen ze een voedselprogramma voor basisscholen, zodat de kinderen tenminste één keer per dag een gevarieerde maaltijd krijgen.  

Deze lokale organisatie komt nu samen met de Ultimate Hope Foundation in actie voor de gemeenschap. De boeren die graag hun melk willen verkopen, lopen namelijk tegen een belangrijk probleem aan: ze kunnen de melk niet koelen. Dit zorgt ervoor dat 40% van de melk dagelijks weggegooid moet worden. Een grote verliespost.  

Koeling is de oplossing

Om dit probleem op te lossen, willen de boeren graag een grote gekoelde melktank aanschaffen. Deze tank draait op stroom van zonnepanelen. Om de melk gekoeld van elke boerderij naar de tank te krijgen, zijn er nieuwe melkkannen nodig die gekoeld worden met ijs. Ook krijgen de boeren een training om te leren hoe ze de melk koud kunnen houden.  

Voor deze boeren is melk de belangrijkste inkomstenbron. Jij kan ervoor zorgen dat zij alle melk kunnen verkopen voor een goede prijs. Vervolgens dragen de boeren 5% van hun melkverkoop af voor onderhoud en uitbreiding van dit project. Zo zorgen we dat de voedselproductie verder verbetert en dat deze gemeenschap op weg gaat naar een betere toekomst.  

Project in het kort