Een belangrijke vakschool voor jongeren in Burkina Faso zit zonder stroom. Met de aanleg van zonnepanelen kan de timmeropleiding van start!

Burkina Faso ligt in een gebied vol spanningen. De regio is een brandhaard met voortdurend gevechten tussen verschillende terroristische groeperingen. Voor de hele bevolking is dit geweld problematisch, maar voor jongeren is het extra moeilijk om met een positief gevoel naar de toekomst te kijken.

Succesvolle vakschool

Daarom is het zo bijzonder dat er in de plaats Koupeéla een succesvolle vakschool staat, waar sinds 2018 driejarige naai-opleidingen worden gegeven. Sinds 2021 behalen cursisten, meestal meisjes, hier een diploma, waarna ze een baan vinden als naaister.

Voor jongens is deze opleiding minder interessant. Er zijn wel jongens die de opleiding volgen, maar die haken helaas af. Er is in al die tijd maar Ă©Ă©n jongen afgestudeerd. Hij heeft nu een eigen atelier.

Timmeropleiding om jongens aan te trekken

Omdat de werkeloosheid hoog is in dit gebied, is het belangrijk dat iedereen een vak leert. Daarom is het plan ontstaan om een timmeropleiding te starten. Dankzij samenwerking met de lokale organisatie Fondation Action-Entreaide-Solidarité en Stichting Help Burkina beschikt de school inmiddels over een aantal machines voor houtbewerking.

Nu nog stroom

De opleiding kan beginnen zodra er elektriciteit is om de machines te laten draaien. Want dat is nu het probleem: de school heeft geen stroom. Dit kunnen we met z’n allen oplossen door geld in te zamelen voor zonnepanelen. Ook komen er accu’s om de stroom op te slaan. Een klein bedrag is gereserveerd voor een extra training houtbewerking van een docent en voor promotie van de timmeropleiding op de radio.

Perspectief voor jongeren

De verwachting is dat nog dit jaar twintig jongeren kunnen beginnen aan hun timmeropleiding. Bijkomend voordeel voor de school is dat er dankzij de uitbreiding meer schoolgeld binnenkomt. Hierdoor wordt het in de toekomst mogelijk om minder afhankelijk te worden van buitenlandse hulp.

Steun je de vakschool in deze instabiele regio? Je geeft er jongeren zeker nieuw perspectief mee!

Project in het kort