Op 28 september 2020 is in aanwezigheid van de First Lady van Malawi de Luviri Middelbare school feestelijk en officieel overgedragen aan de Malawiaanse overheid. Daarmee is een groot project afgesloten en is er een prachtige school gerealiseerd voor 400 leerlingen.

Kinderen in Luviri, in het noorden van Malawi, kunnen dankzij deze school doorleren. Omdat er geen middelbare scholen in de buurt waren, was het voor hen lastig om na de basisschool door te stromen. De kans was groot dat hun leven precies zou worden als dat van hun ouders: weinig opleiding, jong trouwen, veel kinderen en hard werken op een stukje landbouwgrond. Een armoedig bestaan.

Chief Chikulamayembe in Malawi.
Chief Chikulamayembe Malawi (r).

Onderwijs is hard nodig

De lokale ‘chief’ in dit gebied probeerde daarom al sinds 2000 een middelbare school in zijn regio te krijgen. “Jonge mensen kunnen hun leven alleen maar verbeteren door middel van onderwijs”, vertelt chief Chikulamayembe. En dat is hard nodig, want Malawi is nu een van de armste landen ter wereld.

Jacqueline Kouwenhoven woont en werkt al jaren in Malawi en samen met de Eva Demaya Stichting heeft ze de vurige wens van de lokale bevolking uit laten komen. “Het is ontzettend belangrijk dat kinderen structuur in hun leven krijgen en dat ze van de straat komen”, legt ze uit. “Met middelbaar onderwijs gaan meisjes later trouwen en krijgen ze minder kinderen. Dat is al een enorme vooruitgang. Daarnaast leren jongeren om te gaan met computers en krijgen ze meer oog voor moderne ontwikkelingen. Zo kunnen ze straks de hele gemeenschap vooruit helpen.”

Extra verrassing van de minister van Onderwijs

In haar speech benadrukte First Lady Monica Chakwera het vitale belang van onderwijs als een drijvende kracht voor de nationale ontwikkeling van Malawi. Chakwera is de vrouw van president Chakwera. Zelf komt ze ook uit het noorden van Malawi en ze draagt het centrum een warm hart toe. Ook de minister van onderwijs was aanwezig, want zijn ministerie gaat vanaf nu de salarissen van de docenten betalen. De minister zorgde voor een kleine verrassing: het ministerie zal ook zorgen voor boeken en bureaus.

400 jongeren kunnen naar de middelbare school in hun eigen regio en daarmee is dit een geslaagd project. Nu is het wachten tot de coronamaatregelen in Malawi worden opgeheven, tot die tijd mag helaas nog niemand naar school.

Iedereen die heeft gegeven aan dit project: bedankt voor je gulle bijdrage!

Project in het kort