Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben een grote invloed op de prachtige natuur op Java, Indonesië. Een beter milieu begint bij onderwijs voor kinderen.

De Kebun Raya Bogor is de oudste en meest vooraanstaande botanische tuin van Indonesië. Gelegen midden in het centrum van Bogor, is de plantentuin een belangrijke toeristische trekpleister van de stad en van geheel Java. Vroeger, toen Bogor nog Buitenzorg heette, was hier de residentie van de gouverneurs-generaal van Nederlands-Indië. Later woonde de Indonesische president Soekarno er.

De plaatjes mogen prachtig zijn, erachter schuilen problemen. De stad heeft te maken met overbevolking en de daarbij behorende gevolgen van afval, milieuvervuiling en intensieve landbouw. Door klimaatverandering hebben ze last van extreem weer: grote overstromingen en extreme droogte, waardoor oogsten mislukken.

Kinderen leren over milieu en natuur

Om de mensen op Java in te laten zien dat er wat moet veranderen, is het idee ontstaan om kinderen te leren over hun eigen gezondheid en de juiste omgang met het milieu en de natuur. DeTara Foundation heeft hiervoor in Bogor een activiteitencentrum voor klimaatonderwijs. Maar het gebouw is aan onderhoud toe en is te klein.

Zonnepanelen en energie-opwekkende fietsen

Help je mee om kinderen op Java bewust te maken van de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering? Met jouw steun kan het centrum gerenoveerd worden en kan er een extra klaslokaal worden aangelegd. Ook komen er zonnepanelen op het dak en wil de organisatie graag twee energie-opwekkende fietsen aanschaffen.

Daarnaast worden trainingen opgezet, zodat kinderen inzien dat we met z’n allen hard moeten werken om de schitterende natuur op Java ook voor toekomstige generaties te kunnen behouden.

Project in het kort