Samen met stichting Hestia Foundation Groningen vragen wij je hulp bij de aanschaf van een nieuw röntgenapparaat voor een ziekenhuis in Tanzania.

Project in het kort

Stel je gaat naar het ziekenhuis met het vermoeden dat je een zware longontsteking onder de leden hebt. In het ziekenhuis wordt een röntgenfoto van je longen gemaakt, maar de foto is zo onduidelijk dat er geen diagnose gesteld kan worden. Zonder adequate hulp word je weer naar huis gestuurd.

Onduidelijke foto’s

In het Endulen Hospital in Tanzania gebeurt dit. De patiënten hebben hier vaak longontstekingen, veroorzaakt door tbc, een zeer besmettelijke ziekte. Zonder behandeling sterft de helft van alle patiënten binnen vijf jaar en de ziekte zal zich blijven verspreiden. Het huidige röntgenapparaat in het ziekenhuis dateert van 1976 en is dringend aan vervanging toe, want sinds kort werkt het apparaat niet meer. De kwaliteit van de foto’s was de laatste jaren al aanzienlijk verslechterd, waardoor het vaststellen van de goede diagnose erg moeilijk was geworden. Ook wordt het steeds lastiger om onderdelen voor het apparaat te kopen, aangezien bijna geen bedrijf dit type apparaat meer ondersteunt.Vier vrouwen met twee baby's in Tanzania.

Er is kortom snel een nieuw apparaat nodig. En dat is een kostbare zaak. De totale kosten zijn 60.000 euro. Het Endulen Hospital kan dit bedrag niet alleen ophoesten en vraagt jouw hulp!

Het ziekenhuis staat midden in het Ngorongoro National Park en geeft medische zorg aan 90.000 mensen, bijna allemaal Masai. Dit nomadische volk leeft nog op traditionele wijze en voornamelijk onder het armoedeniveau. Het park waarin ze wonen is een beschermd natuurgebied zonder aansluiting op het landelijke water-, wegen- en elektriciteitsnetwerk.

Jaarlijks kunnen we 1.000 mensen helpen

Wil je meehelpen de gezondheidszorg voor de Masai te verbeteren? Met een nieuw röntgenapparaat kunnen jaarlijks 1.000 patiënten de juiste diagnose krijgen en kan vooral besmetting met tbc eerder vastgesteld en behandeld worden.