Op het terrein van de Apex Nursery and Primary School in het dorp Kinoni in Oeganda staat een nieuwe waterput. Door de steun van onze donateurs kunnen de inwoners van het dorp en de kinderen nu gebruik maken van schoon drinkwater. De directeur is er maar wat blij mee, zeker tijdens deze coronapandemie.

In Kinoni, Oeganda steunen de mensen elkaar. De iets rijkere mensen betalen het schoolgeld voor arme kinderen en er zijn veel initiatieven om de gemeenschap te ontwikkelen. De kleuter- en basisschool is een belangrijke locatie in het dorp. Kinderen krijgen er niet alleen les, ook de ouders leren er over landbouwtechnieken en hoe je een bedrijfje moet runnen.

Onveilig drinkwater

Het loopt allemaal lekker op de school, maar toch kwamen ze één essentieel ding tekort: een waterpomp. De school beschikte over twee watertanks die gevuld werden met regenwater. Als het niet regende, was de tank binnen drie weken leeg. De kinderen moesten soms kilometers afleggen om water te halen bij een bron waar ook dieren uit drinken. Dat water was niet veilig, het zat vol met ziekmakende bacteriën.

Aanleg waterpomp

Gelukkig hoeven de inwoners van Kinoni zich daar nu geen zorgen meer om te maken. Met de hulp van Wilde Ganzen en stichting KinoniKids staat er op het terrein van de school nu namelijk een waterpomp, waar iedereen gebruik van kan maken. Schooldirecteur Caphas Mugabi is erg blij met deze nieuwe aanwinst: ‘’De waterpomp functioneert heel goed. De school en de hele gemeenschap hebben er baat bij. De kinderen hoeven niet meer lang te lopen voor onveilig drinkwater. En er is genoeg water voor iedereen.’’

Uitkomst tijdens pandemie

De waterpomp is ook van onschatbare waarde tijdens de coronapandemie. ‘’Kinderen moeten door corona regelmatig hun handen kunnen wassen en hun tafels schoonmaken. Dat was een onmogelijke opgave geweest als we deze waterpomp niet hadden. Nu hebben we overal kranen waar de kinderen water kunnen tappen’’, vertelt een tevreden Caphas.

Deze waterpomp heeft een grote impact op de levens van de inwoners van Kinoni. ‘’Het is moeilijk onder woorden te brengen hoe zeer de levens van onze gemeenschap en kinderen in goede zin zijn veranderd door de komst van de waterpomp. Wij zijn ontzettend dankbaar voor iedereen van Wilde Ganzen en die ons gesteund hebben’’, aldus de schooldirecteur.

Dank aan iedereen die dit project gesteund heeft!

Project in het kort