In Oeganda ligt in het dorp Kinoni een prachtige kleuter- en basisschool. Kinderen krijgen hier goed onderwijs. De dorpsbewoners hebben alleen een wens: de aanleg van een waterpomp. Bij droogte hoeven de kinderen dan niet meer te lopen naar de dichtstbijzijnde waterbron.

Aan een drukke asfaltweg richting Rwanda ligt Kinoni. Er wonen ruim 10.000 mensen, aan straten van klei en in de buurt van uitgestrekte bananenplantages. De meeste inwoners werken in de landbouw of drijven handel langs de grote weg.

Project in het kort

Dorpsbewoners helpen elkaar in Oeganda

In Kinoni, Oeganda steunen de mensen elkaar. De iets rijkere mensen betalen het schoolgeld voor arme kinderen en er zijn veel initiatieven om de gemeenschap te ontwikkelen. Met microkrediet is het meerdere gezinnen gelukt een eigen bedrijfje te beginnen of een succesvol project op te zetten.

Drie jaar geleden is het ook gelukt om in het dorp een nieuwe kleuterschool te starten. En in 2018 kwam er een basisschool bij. De kosten worden betaald door de ouders en sponsors. Er gaan nu 375 kinderen naar deze school en onlangs zijn ze begonnen met een nieuwe uitbreiding: er komen zeven klaslokalen bij, waaronder eentje speciaal voor kinderen met een beperking. De APEX Nursery and Primary School doet veel voor het hele dorp, want niet alleen kinderen krijgen er les, ook de ouders leren er over landbouwtechnieken en hoe je een bedrijfje moet runnen.

Kilometers lopen voor vies water

Het loopt allemaal lekker op die school. Toch hebben ze nog een grote wens: een waterpomp. De school beschikt over twee watertanks die gevuld worden met regenwater. Maar als het niet regent zijn die tanks binnen drie weken leeg. Dan moeten de kinderen met jerrycans een heel eind lopen om water te halen bij een bron waar ook dieren uit drinken. Dat water is niet veilig, het zit vol ziekmakende bacteriën.

Een eigen waterpomp zorgt voor schoon drinkwater voor de hele school én het hele dorp. En je weet het waarschijnlijk al: schoon water zorgt voor minder ziektes. Kinderen kunnen daardoor beter opletten in de klas en hoeven niet meer uren te sjouwen met jerrycans.

Help mee!

Steun je deze wens van de inwoners van Kinoni? Samen met stichting Kinonikids willen we er voor zorgen dat begin 2020 het geld binnen is voor deze waterpomp, zodat snel daarna begonnen kan worden met de aanleg!