Stel je voor: je ouders trekken rond waardoor je op school slaapt. Je bed is een rieten, deels kapotgewaaid matje. Het gebouw is beschadigd en er is geen wc. Het is de realiteit van ruim 300 kinderen in Lamadi, een dorp in het zuidwesten van Tsjaad. Een nieuwe school, waterpomp en toiletgebouw zal alles veranderen voor deze kinderen.

Nomadische veehouders vormen een belangrijke bevolkingsgroep in Tsjaad. Hun kinderen gaan vaak niet naar school omdat ze geen vaste woonplek hebben. In het dorp Lamadi staan een paar klaslokalen van rieten matten waar kinderen naar school gaan. Sommigen overnachten ook op school omdat hun ouders met het vee rondtrekken.

Schaap cadeau

De school werkt met twaalf vrijwilligers en twee leerkrachten. Vanwege het grote aantal kinderen werkt ze in shifts. Iets kleins als de aanschaf van schoolbordkrijtjes is al een hoofdpijnproject voor de school. Sommige ouders geven af en toe wat geld, maar lang niet genoeg. Een ouder gaf zelfs een schaap cadeau uit dankbaarheid.

AE werkt samen met de Nederlandse stichting ‘Association des Tchadiens en Hollande’ (ATH). In deze organisatie helpen veel mensen die een Tsjadische achtergrond hebben. Samen met Wilde Ganzen willen we de situatie voor de school en de kinderen verbeteren.

Een nieuw gebouw

Zo is ons gezamenlijk doel een schoolgebouw en schoolmeubilair te realiseren. Ook zijn er in het budgetplan een waterpomp en sanitaire voorzieningen opgenomen. Dit om toiletten en een waterpomp aan te leggen die er nu helemaal niet zijn.

Met jouw steun kunnen de kinderen straks niet alleen onderwijs krijgen, maar kunnen ze ook fijner slapen en gebruik maken van een waterpomp en sanitaire voorzieningen. Help je mee?

Project in het kort