Stel je voor: je ouders trekken rond waardoor je op school slaapt. Je bed is een rieten, deels kapotgewaaid matje. Het gebouw is beschadigd en er is geen wc. Het was de realiteit van ruim 300 kinderen in Lamadi, een dorp in het zuidwesten van Tsjaad. Maar nu staan er een nieuwe school, waterpomp en toiletgebouw.

Nomadische veehouders vormen een belangrijke bevolkingsgroep in Tsjaad. Hun kinderen gaan vaak niet naar school omdat ze geen vaste woonplek hebben. In het dorp Lamadi stonden een paar klaslokalen van rieten matten waar kinderen naar school gingen. Sommigen overnachtten ook op school omdat hun ouders met het vee rondtrekken.

Schaap cadeau

De school werkte met twaalf vrijwilligers en twee leerkrachten. Vanwege het grote aantal kinderen werkten ze in shifts. Iets kleins als de aanschaf van schoolbordkrijtjes was al een hoofdpijnproject voor de school. Sommige ouders geven af en toe wat geld, maar lang niet genoeg. Een ouder gaf zelfs een schaap cadeau uit dankbaarheid.

Wat er met jouw donatie is gedaan

De lokale organisatie Association Espoir heeft samen met de Nederlandse stichting ‘Association des Tchadiens en Hollande’ (ATH) en Wilde Ganzen een nieuw schoolgebouw neergezet. En dat ging allemaal beter dan gepland. Het plan was om twee klaslokalen te bouwen, maar het werden er uiteindelijk vier. Ook kwam er zes toiletten in plaats van vier. De lokalen zijn ingericht met schoolbanken en een bureau voor de leerkracht. Ook is er een waterpomp aangelegd, zodat de toiletten doorgespoeld kunnen worden en de kinderen hun handen kunnen wassen.

Opening was grote happening

Wilde Ganzen heeft al heel lang geen project in Tsjaad gesteund. En dat terwijl dit een van de tien armste landen ter wereld is. De opening van de school was dan ook een grote happening waar ook de Nederlandse ambassadeur in Tsjaad bij aanwezig was.

De leerkrachten worden op dit moment nog niet betaald door de overheid. Maar doordat dit mooie gebouw er nu staat, is de verwachting dat de overheid overgaat tot officiële erkenning van het onderwijs dat hier gegeven wordt en kunnen de salarissen door de overheid uitgekeerd worden.

Al met al een prachtig resultaat!

Project in het kort