Het dorp Serelwe in Kenia is volop in ontwikkeling. Ooit was het een vergeten dorp op het Keniaanse platteland. Nu staat er een school, ligt er een weg, een brug en is er elektriciteit. Allemaal dankzij de inspanningen van de bewoners, de plaatselijke kerk en de Nederlandse organisatie Kidshare.

Ontwikkeling van kleine dorpen in Kenia

“Toen ik in 2012 voor het eerst in Serelwe kwam, kregen de kinderen van het dorp les in het kerkgebouw. Ze zaten op de grond en hadden nauwelijks lesmaterialen. Daarom hadden hun ouders, die samen met de African Divine Church het initiatief hadden genomen voor deze school, één grote wens: een echt schoolgebouw.” Hans van Driel, oprichter en voorzitter van Kidshare, wist wat hem te doen stond: zorgen dat die school er kwam. “Serelwe is een arm plattelandsdorp. De ouders willen graag dat hun kinderen goed onderwijs krijgen, maar zijn niet of nauwelijks in staat om schoolgeld te betalen. Mede daardoor krijgen de leraren slechts een onkostenvergoeding. Toch zijn ze enthousiast en gemotiveerd. Echt bijzonder om te zien.”

Project in het kort

Steun van de overheid voor ontwikkeling

Terug in Nederland ging Kidshare met succes op zoek naar sponsors. Op 18 december 2014 werd de eerste steen gelegd voor de nieuwe school. Inmiddels staat er een gebouw met vier lokalen en zes toiletten waar de jongste kinderen van het dorp les krijgen. Het leerlingenaantal is gegroeid van 63 toen naar 180 nu. En de ambities reiken verder. “Als je eenmaal vier lokalen hebt, ben je volgens de Keniaanse overheid officieel een school en krijg je geld voor lerarensalarissen, schoolmaterialen en uitbreiding van de school. Ons streven is om de school mee te laten groeien met de kinderen, dus bijvoorbeeld elk jaar een lokaal erbij, totdat we alle groepen onderdak kunnen bieden.”

Nadat er op initiatief van de ouders
en de kerk een school was gekomen,
zag je de interesse voor Serelwe
toenemen

Niet langer vergeten in Kenia

Bij de opening van het nieuwe schoolgebouw afgelopen juni, overhandigde een lid van het provinciebestuur een cheque van €5.000,- waarmee land kan worden gekocht voor de uitbreiding van de school. En dat is nog niet alles. De overheid heeft eindelijk oog gekregen voor het dorp en zijn bewoners, vertelt het hoofd van het subdistrict waar Serelwe onder valt. “Serelwe was een van de gemeenschappen die lang vergeten zijn. Nadat er op initiatief van de ouders en de kerk een school was gekomen, zag je de interesse voor Serelwe toenemen. De toegangsweg naar het dorp, ooit een zandweg vol kuilen, is geasfalteerd, het dorp heeft elektriciteit gekregen en er is een brug gebouwd zodat ook kinderen die aan de overkant van de rivier wonen zonder problemen naar school kunnen.” Van Driel is blij met alles wat er is bereikt. “Dit vliegwieleffect is precies wat wij beogen. Door een minimale interventie van ons, namelijk het bouwen van vier klaslokalen, is een reeks positieve veranderingen tot stand gebracht.”

Tekst Valerie Kierkels, Global Village Media

Foto project Kenia 2013446 c

Foto project Kenia 2013446