Buurtbewoners in Mezezo in Ethiopië willen graag hun gezondheidscentrum uitbreiden, zodat zwangere vrouwen in alle rust en onder medische begeleiding hun bevalling af kunnen wachten. Nu wordt deze hulp nog buiten in de tuin aangeboden.

Ethiopië doet er alles aan om moeder- en kindsterfte terug te dringen. In heel het land is opname in een kraamkliniek gratis en de medische kennis onder artsen en verpleegkundigen over zwangerschappen en bevallingen neemt sterk toe. Een mooie ontwikkeling!

Project in het kort

Een goede kraamkliniek voor de bevalling is er al

In de gemeente Mezezo hadden ze tot 2014 geen kraamkliniek. Met steun van stichting Wondem en Wilde Ganzen is die kliniek er gekomen. Dagelijks komen hier honderd vrouwen op spreekuur en veel vrouwen bevallen er van een gezonde baby. Toch is er nog een groot probleem, want om de kliniek te bereiken moeten vrouwen over moeilijk begaanbare wegen. Geasfalteerde wegen en openbaar vervoer is er niet.

Je kan je voorstellen dat een hoogzwangere vrouw liever ruim op tijd bij de kliniek is, om te voorkomen dat ze tijdens de bevalling nog naar de kliniek moeten komen over heuvels en zanderige weggetjes. Daarvoor is een goede opvang nodig bij de kraamkliniek. Die plek is er nu niet, waardoor vrouwen in de tuin hun bevalling afwachten.

Nu nog een goede opvangplek

Hier willen we met jouw hulp verandering in brengen! We willen drie kamers bouwen waar zwangere vrouwen rustig en veilig kunnen overnachten. Ook moet er een keuken komen waar eten gekookt kan worden en een toiletgebouw met washok. Tegelijk willen we de medische apparatuur in de kraamkliniek verbeteren met de aanschaf van bijvoorbeeld bloeddrukmeters, onderzoekslampen en  microscopen.

De vrouwen en hun mannen krijgen in de kliniek voorlichting over geboortebeperking, hygiëne en gezondheid.

Help deze zwangere vrouwen, zodat ze veilig en gezond hun kind ter wereld kunnen brengen. Zo geven we heel wat baby’s een goede start van hun leven!