Om vrouwen meer power te geven, is er in Kenia een project opgezet waarbij ze geld kunnen verdienen met hun talent voor het maken van kralen en kettingen. In hun dorp staat nu een kunstnijverheidscentrum met een winkel en een werkplaats, waar producten gemaakt en verkocht worden. Twee vrouwen vertellen wat dit voor hen betekent.

Project in het kort

Lees de power verhalen van twee vrouwen uit Kenia.

Het verhaal van Noormosironi Lemurt uit Kenia

Vrouwen uit Kenia: Noormosironi Lemurt
Noormosironi Lemurt

“Dit project had niet op een beter moment kunnen komen. Ik ben 40 jaar en dankzij het kunstnijverheidscentrum verdien ik niet alleen een inkomen, maar het helpt ook mijn zelfvertrouwen te vergroten. Toen dit centrum er nog niet was, zat ik thuis. Ik droeg de zorg voor zeven kinderen en was afhankelijk van de inkomsten van mijn man. Nu krijg ik de kans om te leren hoe je kralen nog mooier kan maken, ik verkoop ze en verdien er geld mee voor mijzelf en mijn familie. Ook heb ik geleerd om geld opzij te leggen voor later. Dankzij dit – nu nog – kleine salaris heb ik er alle vertrouwen in dat ik mijn familie kan blijven ondersteunen.

In het centrum zijn we met zo’n 80 vrouwen. Dat is een enorm voordeel, want nu kunnen we als een groep onderhandelen met toeristen. Dat is een stuk beter dan wanneer je in alles in je eentje moet doen. Wat ik wel moest leren is geduld. Ik dacht dat we al snel na opening van de winkel veel geld zouden verdienen. Maar inmiddels weet ik dat zoiets tijd nodig heeft om verder te groeien.”

Het verhaal van Noolterito Kaleku uit Kenia

Vrouwen uit Kenia: Noolterito Kaleku
Noolterito Kaleku

“Ik zag gelijk grote kansen voor vrouwen zoals ik om een fatsoenlijk inkomen te verdienen, toen ik over dit project hoorde. Ik ben 36 jaar en bereid alles aan te pakken om mijn gezin van acht personen te ondersteunen. Nu het centrum er is, krijg ik de kans een zakenvrouw te worden en onze kralen tot in de wijde omgeving te verkopen. Wat ook mooi is: met mijn collega’s bereiden we samen de weg voor andere vrouwen om met hun talenten ook een eigen inkomen te verdienen.”

Nkoilale is een klein dorp in Narok County, in het zuidwesten van Kenia. De gemeenschap bestaat voornamelijk uit nomaden. Het Nkoilale Women Beadwork Craft Centre project wordt ondersteund door Wilde Ganzen, samen met onze nationale partner in Kenia KCDF. Fondsen voor dit projecten zijn geworven door de Keniaanse organisatie Hotpoint Appliances.