Met dit project steun je twee plannen in een keer! Met de aanschaf van honderd fietsen kunnen meisjes voor het donker weer thuis zijn. Met de bouw van een pomp die op zonne-energie werkt, krijgt een grote demonstratietuin dagelijks water.

Veel meisjes in de regio Jalihal in India moeten vanuit hun eigen dorp lopend naar de middelbare school. Door de grote afstanden zijn ze vaak niet voor het donker thuis. Een gevaarlijke situatie, omdat ze onderweg lastig gevallen kunnen worden. Met de bus naar school is geen optie. Dat is veel te duur voor de arme gezinnen. En dus blijven veel meisjes noodgedwongen thuis en krijgen geen vervolgonderwijs.

Veilig op de fiets naar school

Deze meisjes moeten naar school en veilig weer thuis kunnen komen. Daarom willen we honderd fietsen aanschaffen voor een fietsenuitleenplan. Meisjes die zelf geen fiets hebben, krijgen er eentje te leen. Hiermee kunnen ze sneller naar school en – nog belangrijker – zijn ze voor het donker weer thuis. Zo kunnen deze meisjes hun opleiding afronden en worden ze niet op hele jonge leeftijd uitgehuwelijkt. Met goede scholing kunnen ze de cirkel van armoede doorbreken!

Project in het kort

Dankzij druppelirrigatie een gezonde oogst

Het tweede project is de installatie van een waterpomp die op zonne-energie werkt. De Indiase stichting Yerala Projects Society (YPS) heeft in de regio een grote demonstratietuin waar groentes, kruiden en fruit verbouwd worden. Boeren uit de wijde omgeving kunnen hier kennis opdoen over het kweken van gewassen in droge gebieden. De irrigatie van deze tuin gaat door middel van een druppeltechniek die werkt op een elektrische waterpomp. Helaas valt de stroom vaak uit, waardoor jonge plantjes nu telkens verdorren.

Een pomp op zonne-energie is dé oplossing. Met een constante aanvoer van water kunnen de gewassen groeien en kan de tuin een voorbeeld zijn om van te leren voor 2500 boeren.

Elke gift is welkom

YPS helpt al meer dan 35 jaar de bewoners in deze arme regio en werkt samen met de Rotaryclub Den Helder Julianadorp bij deze twee nieuwe projecten. Help jij de meisjes en de bewoners van Jalihal? Elke gift is welkom!