In gezondheidskliniek Kanyanga Mission Health Centre in Zambia heeft de huidige kraamkamer maar twee bedden. Jaarlijks bevallen hier 450 vrouwen. Als er meer dan twee vrouwen tegelijk moeten bevallen, worden er matrassen op de grond gelegd. Helpt u samen met stichting Ecucaid mee om de kwaliteit van zorg voor deze vrouwen te verbeteren en hun baby’s een goede start in het leven te geven?

In Kanyanga staat al sinds 1957 een gezondheidscentrum. Het centrum draait goed en er is veel zorg voor moeder en kind. In 2012 is er een opvang ingericht voor zwangere vrouwen, met 42 bedden. De toekomstige moeders komen hier al ruim voor de bevalling, zodat hun gezondheid en dat van hun kind in de gaten kan worden gehouden. Dit zorgt voor minder problemen bij de geboorte en betere zorg daarna.

Bevallen op een matras op de grond

Alleen is de kleine kraamkamer van het gezondheidscentrum het zwakke punt. Er is plaats voor slechts twee bedden waarop de bevallingen plaatsvinden. Als er meer dan twee vrouwen tegelijk moeten bevallen, worden er matrassen op de grond gelegd. Voor de vrouwen en zeker ook voor de vroedvrouwen zijn dit moeilijke omstandigheden. Daarnaast is er weinig privacy en kunnen keizersneden niet ter plekke worden uitgevoerd. Zwangere vrouwen die extra medische hulp nodig hebben, moeten naar het ziekenhuis in de stad Lundazi, dertig kilometer verderop. In de regentijd zijn de wegen slecht, wat de rit er niet gemakkelijker op maakt.

Project in het kort

Meer bedden, meer privacy, meer instrumenten

De wens van het Kanyanga Mission Health Centre is een grotere en beter uitgeruste kraamkamer te bouwen. Deze nieuwe aanbouw moet ruimte bieden voor meer bedden, meer privacy en betere medische instrumenten. Voor de energievoorziening wordt het gebouw voorzien van zonnepanelen. Vanuit Nederland helpt stichting Educaid mee om dit mogelijk te maken.

Met jouw hulp kunnen straks 840 vrouwen op een veiliger manier bevallen. De overheid van Zambia zorgt daarbij voor goed gekwalificeerd personeel om keizersneden en andere gecompliceerde handelingen uit te voeren. Zo kunnen we samen de zorg voor vrouwen en hun kinderen verbeteren. Help je mee?